BalkansPress

Dobro došli!

U Pčinjskom okrugu tridesetak roditelja sumnja da su im deca nestala ili su ukradena u porodilištima. Nijedan slučaj još nije rešen, ali će porodica Trojanović iz Vranja, odlukom suda, dobiti novčanu odštetu za bol koju je trpela godinama zbog nestanka bebe.

Ljubomir Trojanović je tužio državu zbog nemarnosti i nezainteresovanosti da se utvrdi sudbina njegovog nestalog deteta rođenog 1986. godine. Po odluci Osnovnog suda Trojanovići će za pretrpljeni duševni bol i patnje dobiti milion i 250 hiljada dinara, navodi RTS.

PROČITAJTE: IZGLEDA POTPUNO DRUGAČIJE Pamtite li Irenu iz „48 sati svadba”? Udala se u svojoj emisiji, rodila dvoje dece i smršala 17 kilograma (FOTO)

 

- Da sebi dam satisfakciju da nastavim borbu zajedno sa ostalim roditeljima da tragamo do konačne istine, jer ovo nama ništa ne znači. Novac možemo potrošiti na bilo koji način i dati u humanitarne svrhe i osnovati možda fondove - kaže otac Ljubomir Trojanović.

- Ne utvrđujemo da li je njima ukradena beba ili ne, nego samo naknadu te nematerijalne štete koju su oni trpeli unazad 30 godina. Verovatno će pravobranilaštvo da piše žalbu na tu odluku, imaju rok od 15 dana pred Apelacionim sudom u Nišu, i oni donose konačnu, pravosnažnu odluku o tome - objašnjava advokat Vuk Nikolić.

Ljubomir Trojanović

*Ljubomir Trojanović, Foto: Printscreen Youtube

Majke i očevi koji sumnjaju da su pre oko 40 godina ostali bez novorođene dece godinama tragaju za istinom i pravdom.

 

- Od 2005. tragam za detetom, nešto sam dobila, nešto nisam, ne daju papire. Imam izvod iz matične knjige rođenih da je dete živo - ističe majka Mira Spasov.

- Na umrlici piše gore "umrlo" ručno pa ovoliki znak pitanja, ono je neshvatljivo. Ja tvrdim 900 posto da je moja ćerkica ukradena - zabrinut je otac Gradimir Stevanović.

Roditelji traže da država donese zakon koji bi im omogućio kompletnu istragu o slučajevima nestalih beba.

PROČITAJTE: IZVRŠITELJI BEZ MILOSTI! Bolesnog deku, na APARATIMA ZA DISANJE, izbacuju na ulicu po NEVAŽEĆEM UGOVORU

- Bez pune istrage mi nikada ne možemo da dođemo do istine, tražimo leks specijalis, da to bude javno, da se donese dobar zakon - kaže Verica Pešić za RTS.

- Da država Srbija donese propise, odnosno inkorporira u Zakon, Krivični zakonik, krivično delo protiv čovečnosti, gde će retroaktivno biti moguće suditi ljudima koji su ovakve gnusne i grozne stvari radili - predlaže advokat Nikolić.

U Pčinjskom okrugu trideset roditelja sumnja da su im deca predata drugim porodicama. Zajedno traže odgovore.

(BalkansPress / Izvor: Espreso.rs)

Scroll to top