Nastavlja se vremenski rolerkoster. Taman kada smo pomislili da ćemo konačno u februaru imati pravu zimu, pošto je temperatura u roku od 24 sata pala za čak 15 stepeni, a neki delovi Srbije su završili potpuno zavejani, već početkom naredne nedelje očekuje nas još jedna šokantna promena!

- Za vikend će u celoj zemlji jutro biti hladno uz pojavu mraza, a ponegde i magle. Tokom dana nas očekuje pretežno sunčano vreme. U subotu se u našoj zemlji očekuju temperature od tri do sedam stepeni, dok će u nedelju biti od -3 do četiri stepena – kaže meteorolog Đorđe Đurić.

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Međutim, već sa početkom naredne sedmice najavljeno je drastično otopljenje, temperature koje će biti više za 10 i kusur stepeni, pa će sve više ličiti na proleće nego na zimu.

U Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, živa u termometru će stići do 15. podeoka na Celzijusovoj skali, dok će tek nešto hladnije biti na Zlatiboru, ali sa hladnim jutrima.

 

- Početak sledeće nedelje obeležiće toplo vreme za ovo doba godine sa temperaturom do 15 stepeni. U ponedeljak se očekuje povećanje oblačnosti, te će u toku noći, kao i u utorak ujutro padati kiša. Na planinama se očekuje sneg – istakao je Đurić.

Preko dana će biti uglavnom suvo vreme sa sunčanim intervalima, ali nas onda opet u sredu tokom noći očekuje prolazno naoblačenje praćeno kišom.

- Jutra će biti suva i prohladna, dok nas tokom dana očekuje toplije vreme sa temperaturama malo iznad proseka – zaključio je Đurić.

*FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Sudeći prema najavama, sledeće nedelje će vam često biti potrebni kišobrani kada budete izlazili iz kuća, ali nemojte da se iznenadite ako vas napolju sačeka i sunce. Do kada će trajati ove temperaturne oscilacije precizno ne možemo da znamo, ali ono što je izvesno jeste da pravih zimskih temperatura još uvek nema.

 

Promena vremena i posledice na zdravlje

Velike temperaturne oscilacije mogu da utiču i na zdravlje ljudi. Moguća je pojava glavobolje, nesanice i nervoze, što je uobičajena posledica promene vremena.

Mnogo posla za lekare Hitne pomoći

*FOTO: VESNA LALIĆ / RAS SRBIJA

Mnogo posla za lekare Hitne pomoći

- To su sve prolazne tegobe koje prolaze za 24 do 48 sati, dok se organizam ne navikne na tu temperaturu. Naravno, pojedina grupa ljudi uopšte i ne primeti tu razliku u temperaturi – kaže doktorka Mara Petrović, načelnica Hitne pomoći u Beogradu.

Dovoljan unos tečnosti i regulacija krvnog pritiska osnovni je savet građanima kako bi se adaptirali na promenu vremena.

Scroll to top