Drama Zaposleni koji se iz Kine vraćaju s proslave Lunarne nove godine idu u izolaciju u jedan od objekata „Ciđin Bor kopera“

Radnici rudnika „Ciđin Bor koper“ u Boru koji su se nedavno vratili iz Kine nalaziće se u karantinu dve nedelje zbog straha od izbijanja opasnog koronavirusa, od kojeg je do sada preminulo 565 ljudi, a zaraženo 28.350. Zaposlenima iz provincije Hubej, koja je žarište smrtonosne infekcije, zabranjen je povratak u Srbiju.

PROČITAJTE: Potopljena 61 kuća i 18 automobila: Muke građana Dušanovca zbog poplave, štetu mora da nadoknadi "Vodovod"

 

- Svim kolegama iz kineske provincije Hubej zabranjeno je da se vrate u Srbiju iako su zdravi, a ljudi koji su došli iz drugih mesta u Kini bili su medicinski testirani pre dolaska u Srbiju i zasad su zdravi - rečeno je u kompaniji „Ciđin Bor koper,“ u kojoj su naveli da će „radi predostrožnosti svi povratnici iz Kine biti izolovani u karantinu 14 dana počev od dolaska u Srbiju i da će budno biti nadgledani“.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić rekao je za Kurir da je u komunikaciji s predstavnicima kineske firme obavešten o tome da „Ciđin“ preduzima sve mere zaštite na nivou kompanije.

*FOTO: BETA/MILAN OBRADOVIĆ

- Radnici kompanije „Ciđin“ koji su se vratili iz Kine nakon proslave Lunarne nove godine zadržavaju se u karantinu u Boru 14 dana kako bi se proverilo njihovo zdravstveno stanje - rekao je Milikić za Kurir.

Iz Ministarstva zdravlja rečeno je za Kurir da Institut za javno zdravlje Bor prati situaciju s kineskim radnicima i da su svi prošli zdravstveni nadzor, kao i svi putnici koji dolaze u Srbiju.

Kako Kurir nezvanično saznaje, zasad nijedan od rudara nema simptome oboljenja.

 

- U jednom od svojih objekata „Ciđin“ je napravio svojevrsnu izolaciju, u koju stavlja sve svoje zaposlene koji su se vratili iz Kine. Pre ulaska u kompaniju, rade se sve provere, a pregledi se obavljaju na posebnoj lokaciji. Ideja je bila da se napravi interni karantin poput onog na jugu Francuske, u kojem su smešteni i Srbi, ali i drugi građani koji su nedavno evakuisani iz Vuhana, žarišta epidemije. Radnici se ne puštaju u postrojenja dok im ne prođe inkubacioni period, a kad se dokaže da su zdravi, jedan po jedan će počinjati s radom - saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora.

Iz kompanije „Ciđin“, koja je kupila RTB Bor i bavi se kopanjem i topljenjem rude bakra i plemenitih metala, do zaključenja ovog broja nisu odgovorili na pitanja Kurira.

*FOTO: AP

UŽAS VEĆ 20 OBOLELIH NA KRUZERU DAJMOND PRINCES Srbi preplašeni - nigde vazduha, a ni maski

Srbi - 12 članova posade i jedan bračni par, koji su u karantinu na kruzeru „Dajmond princes“ kod obale Japana, plaše se da se ne zaraze koronavirusom jer je već 20 njih obolelo, a na brodu cirkuliše isti vazduh kroz ventilaciju. Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je za Kurir da Srbija i dalje nema imena svih 12 državljana jer Japanci i vlasnici broda to ne daju, pozivajući se na zakon o zaštiti ličnih podataka.

- U kontaktu smo s bračnim parom iz Srbije koji su putnici i ne izlaze iz kabine i jednom ženom iz posade, koja nam se sama javila. Kažu da se osećaju dobro, nemaju nikakve simptome. Od 102 osobe kojima su rađene analize njih 20 je pozitivno. Niko iz Srbije ili regiona, srećom. Međutim, svi su preplašeni da će se zaraziti jer na brodu nema svežeg vazduha, već jedan te isti cirkuliše kroz ventilaciju. To im je najveći strah - kaže Dačić za Kurir i dodaje:

 

- Hranu im doturaju, mi do njih, naravno, ne možemo da dođemo. A sve što možemo, učinićemo.

N. M. sa Umke, koja je s mužem na kruzeru, poručila je preko sestre za Kurir da ih menadžment tera da bez maski i ikakve opreme i obuke dežuraju ispred kabina putnika. Kompanija „Princes kruzes“ navela je da je na „brodu pet članova medicinskog osoblja, a da je dodatno u luci Jokohama“. Putnicima je juče dozvoljeno da povremeno izađu iz kabina „na bazi rotacija“, kako bi se sprečilo eventualno širenje zaraze i obolevanje od kabinske groznice.

Dana Ristić, koja je regrutovala Srbe na ovom kruzeru, kaže da su zaposleni obučeni da se susreću s raznim situacijama:

- Ako neko na početku nije nosio maske ili rukavice, bilo je to namenski, da se ne bi bespotrebno dizala panika.

KINESKI ZID OKO RUDNIKA Dug četiri kilometra

„Ciđin koper“ diže i svojevrsni kineski zid oko svojih postrojenja da bi, kako se navodi, sprečili česte krađe sekundarnih sirovina i bakra. Zid će biti visok 2,6 m, širok 20 cm, a dugačak četiri kilometra.

Umro lekar koji je upozorio na pošast

Stari deo Kineskog tržnog centra na Novom Beogradu produžio je neradne dane do 9. februara;

Beba stara 30 sati obolela je od koronavirusa U Kini je registrovano 19 slučajeva zaraze koronavirusom kod stranaca;

Lekar Li Venlijan, koji je prvi upozorio na koronavirus, umro je juče od istog.

(BalkansPress / Izvor: Kurir)

Scroll to top