BalkansPress

Dobro došli!

Dvoje srpskih državljana koji su se nalazili na kruzeru "Dajmond princes" u Jokohami, gde je više od 600 osoba obolelo od koronavirusa, doputovali su ovog prepodneva u Beograd, dok je na brodu usidrenom u japanskoj luci preostalo još 12 Srba, članova posade.

PROČITAJTE: NAUČNIK SA HARVARDA DNK ANALIZOM DOKAZAO: 100 MILIONA LJUDI POREKLOM SRBA ŽIVI U INDIJI (VIDEO)

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je za Kurir da će dvoje Srba sa kruzera Dajmond princes, koji su jutros sleteli na beogradski aerodrom, sanitetskim vozilom biti prebačeni na Infektivnu kliniku KCS.

Kako se nezvanično saznaje, njih dvoje će morati da ostanu dve nedelje u karantinu.

 

- Oni će u skladu sa pravilima struke odnosno, pravilima koja nalaže Batut, biti smešteni na Infektivnu kliniku gde će im biti urađene sve analize, počev od analize na koronavirus i sve druge neophodne testove. Rezultati se očekuju sutra - rekao je Lončar i naglasio da građani moraju da razumeju da ovo nije političko pitanje već pitanje struke i neophodnih procedura koje moraju biti ispoštovane u ovakvoj situaciji. Kada stignu rezultati, o daljim koracima će odlučivati struka.

Oboje odmah upućeni na testiranje 

U skladu sa aktuelnim procedurama SZO, kao i preporukama za postupanje koje je donela Republička stručna komisija za zarazne bolesti, državljani Republike Srbije D.Š. i S.Š. koji su prethodnih dana boravili na brodu Diamond Princess odmah po sletanju na aerodrom Nikola Tesla upućeni su na testiranje na prisustvo COVID-19 na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Na osnovu misljenja RSK za zarazne bolesti, Institut za javno zdravlje Batut, dopunio je vazeci Algoritam aktivnosti za postupanje sa licem kod koga je postavljena sumnja na infekciju izazvanu novim Korona virusom, odlukom o obaveznim merama karantinske izolacije za osobe koje su bile u bliskom kontaktu sa pozitivnim slucajevima COVID-19.

Oni su u sopstvenom aranžmanu krenuli iz Japana za Dohu, a odatle su stigli u srpsku prestonicu.

Podsetimo, od 12 preostalih srpskih državljana na kruzeru "Dajmond princes", za dvoje je utvrđeno da nisu zaraženi korona virusom, dok preostali još čekaju rezultate testiranja.

Jedan od njih je pristao da bude danas evakuisan specijalnim letom Vlade Italije, a da zatim bude stavljen u dvonedeljni karantin negde u ovoj zemlji. Bez obzira što je na prethodnim testiranjima bio negativan na korona virus.

(BalkansPress / Izvor: Kurir.rs, Blic)

Scroll to top