BalkansPress

Dobro došli!

Šok za šokom u Prištini!

Bljerim Reka, ministar za evropske integracije privremenih prištinskih institucija, izjavio je da se Srbiji nudi veliki kompromis, odnosno, kako je rekao, izlazak na Luku Drač u Albaniji preko Kosova. Kako prenosi Kosovo onlajn, Reka u izjavi za RTK nije izneo detaljnija objašnjenja ovog predloga.

PROČITAJTE: ZELENAŠI IZ ŠAPCA SVE NEGIRAJU Po nalogu maloletnika zbog 200 evra duga MUČILI I SILOVALI MLADIĆA

 

Istovremeno, s navodima Bljerima Reke poklopila se i izjava Arben Gaši, šefa poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova, koji je otkrio da su Sjedinjene Američke Države najavile sankcije protiv Prištine. Njegova stranka, koja je, inače, u koaliciji sa Samoopredeljenjem u kosovskoj vladi, obaveštena je o sankcijama koje bi zvanični Vašington mogao da preduzme zbog toga što Priština nije ukinula takse na robu iz Srbije. Kako je objasnio, reč je o mogućnosti „privremenog preispitivanja projekata na Kosovu“. On je, međutim, izrazio uverenje da do toga ipak neće doći, uz poruku: 

- Svesni smo važnosti partnerstva sa SAD - naveo je Gaši.


*Kurti i Tači, Foto: AP/ EPA

Ne brini, Tači, Srbija će zaštititi svoje Kosovo: Hašim Tači je pre dva dana najavio „da će svi oni koji prete Kosovu, dobiti odgovor na svojoj teritoriji“, a Darko Trifunović kaže:
- Kosovu niko ne preti, a ko god da preti Kosovu, Srbija će stati da štiti svoju teritoriju. Tači može mirno da spava, pošto Srbija ima instrumente i mogućnosti da zaštiti svoju teritoriju.

Njegova izjava je došla nakon što je Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, odbacio kao netačne navode da će SAD nastaviti da pružaju ekonomsku pomoć Prištini, ukoliko na snazi ostanu takse.

*Ričard Grenel, Foto: EPA

Grenel je to napisao na Tviteru odgovarajući na pisanje Berata Buzhale, direktora Gazete ekspresa, koji je na toj društvenoj mreži preneo navode Aljbina Kurtija, saradnika premijera privremenih prištinskih institucija.

Grenelov odgovor na to je bio da to nije tačno, te da je Kurtiju jasno stavljeno do znanja da će njegova odluka da zadrži na snazi takse, makar delimično, naškoditi ekonomiji Kosova, a da SAD neće nepotrebno trošiti svoju pomoć ako kosovsko rukovodstvo nastavi da škodi svom narodu na taj način.

 

Trifunović: Amerika je garantovala Srbiji izlaz na more

Prvi koji je govorio o tome da bi u slučaju korekcije granica Drač trebalo da pripadne Srbiji, te da rešenje treba tražiti u dogovoru pre svega Tirane i Beograda, bio je Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost.

PROČITAJTE: ZVANIČNO: Putin se povlači sa vlasti!

- Pošto je pitanje Kosova vrlo osetljivo i za Srbe i za Albance, mislim da Srbija i Albanija moraju da postignu istorijski dogovor i da se resetuju naši odnosi. Sasvim je prirodno da ukoliko se Albanci s Kosova na bilo koji način pripoje Albaniji, da Srbija zauzvrat traži sever Kosova sve uz granicu sa Crnom Gorom i čitavu skadarsku regiju, proporcionalno onome što je ostalo na jugu. Predsednik Tramp traže fer rešenje, koje će da zadovolji i Srbe i Albance, a jedno od tih rešenja koje je utemeljeno čak i međunarodnim dokumentima, koji garantuju Srbiji izlaz na more, tačnije o planu predsednika Vilsona, u kojem se u 12. tački Srbiji i srpskom narodu garantuje izlazak na more. Suštinski, to i Albanci znaju, pa ne treba gubiti vreme i objašnjavati da je Skadar stari srednjovekovni srpski grad. Ništa nije nemoguće, ako se želi naći pošteno rešenje.

Scroll to top