BalkansPress

Dobro došli!

BEOGRAD - Kineski lekar Peng Zikiang ocenio je večeras da je teško epidemiju korona virusa staviti pod kontrolu bez uvođenja policijskog časa, a epidemiolog Predrag Kon naglasio je da se mora ispratiti maksimum epidemije kako bi se sa sigurnošću znalo da je on prošao.

- Treba nam malo i sreće. Mi prvo moramo da ispratimo taj maksimum i da znamo da je on prošao, a onda ozbiljno da promišljamo šta dalje činiti jer nam ostaju osetljive populacije - stariji i deca koja nisu išla u školu, rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

- Zalažem se za kontrolisan izlazak starih i, ako dođe do takvog pada da je nemoguće da se virus podigne, onda restriktivne mere ne treba zadržavati, ocenio je Kon.

- U situaciji smo da smo zaravnili krivu i šesti dan nemamo nagli porast, rekao je Kon i naveo da današnji porast obolelih u odnosu na protekla 24 sata je nešto što nije neočekivano.

 

- Prethodna i ova nedelja su te faze maksimuma, sada je trenutak kada može da se omane i da se dogodi da virus uđe u osetljivi kolektiv, poput domova za stare, kada bi došlo do naglog porasta, upozorio je Kon za specijalnu emisiju RTS o korona virusu.

- Može uvek da iznenadi, ali da ne prizivamo, ulazak virusa u doma za stare, u bolnice, ali tamo otkrivamo te asimptomatske slučajeve, rekao je Kon.

- Naše preporuke i dalje nisu da se maske nose napolju, ali ja lično u zatvorenom prostoru nosim masku, spustim je ovako kada ima prostora. Kada neko priđe da se pozdravi, lako je podignem, da čuvam i njega i sebe, rekao je Kon.

 

- Mi znamo da ćemo još imati posla sa ovim virusom, rekao je Kon.

Kineski lekar Peng Zikiang ocenio je da je epidemiološka situacija u Srbiji u poodmakloj fazi, da se "drži kriva" i povećava se broj dijagnostifikovanih pacijenata.

- Vidi se da će uskoro početi kraj, da će padati broj obolelih. Vlada je preduzela mere i vidimo da daju rezultat, rekao je Zikiang.

- Ako se u Srbiji produži policijski čas, verujem da će se na taj način smanjiti mogućnost okupljanja i smanjiti mogućnost daljeg širenja zaraze, pa tu meru smatramo vrlo efikasnom, rekao je kineski lekar.

- Ako se ne uvede policijski čas, vrlo teško ova epidemija može da se stavi pod kontrolu, naglasio je Zikiang.

Scroll to top