BalkansPress

Dobro došli!

Specijalni izaslanik predsednika SAD za pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel oglasio se na Tviteru povodom vesti da je srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću uručen papir na kom se traži priznanje Kosova.

Grenel je kratko prokomentarisao vest koju je objavio jedan medij na engleskom jeziku, rekavši „Nije istina!“.

 

Šta piše u Tački 10

Siniša Mali prokomentarisao dokument navodeći kao spornu Tačku 10, koja se odnosi na obostrano priznanje Kosova.

„Tačka 10 odnosi se na međusobno priznanje. Ima i ekonomskih tema i one koje se odnose na infrastrukturu, autoput, železnice, pomoći malim i srednjim preduzećima kako bi se podigla ekonomija celog region. Ogroman pritisak“, kazao je on.

Ksenija Pavlović Mekatir, izveštač Bele kuće i ugledna novinarka, reagovala je na društvenim mrežama i citirala navode iz Tačke 10.

U spornoj tački navodi se: „Obe strane se obavezuju na međusobno priznanje i zaštite etničkih manjina, restituciju imovine, rešavanje statusa lica koji nemaju regulisan status i saglasne su da otvore kancelarije zadužene za zaštitu i godišnje izveštavanje o manjinskim pravima“.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić predvodi delegaciju koja će od danas do 5. septembra boraviti u poseti Sjedinjenim Američkim Državama, gde će učestvovati u razgovorima o ekonomskoj saradnji između Beograda i Prištine, koje organizuje Bela kuća.

Pregovori Beograda i Prištine u Beloj kući još uvek traju.

Scroll to top