BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se građanima Srbije nakon sastanka i potpisivanja sporazuma u beloj kući.

- Ono što je za nas veoma važno to je da ktoz ovaj bilaterlni sporazum direknto uređujemo odnose sa najvećom silom sveta, da se bavimo ekonomijom i nekim političkim pitanjima koja nisu izuzetno bolja za nas. Najvažnije u sporazumu je da kompromis i ovo je dobra stvar za Srbiju. Predviđeno je otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu što znači jak signal svim investitorima iz SAD i Evrope. To je nešto što je ekskluzivno dobila samo Srbija. Amerikanci ća sa nama započeti izuzetno važne i velike projekte - rekao je Vučić.

PROČITAJTE: EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE: EVO KAKO IZGLEDA SPORAZUM KOJI JE POTPISAN U BELOJ KUĆI (FOTO)

 

POTPISAN BILATERALNI, A NE TRILATERARNI SPORAZUM

- Napravili smo bilateralni sporazum sa SAD, a ne sa Kosovom. Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD o ekonomskoj saradnji sa Prištinom, ne trilateralni, i u njemu Priština nije pomenuta kao subjekat međunarodnog prava. Dakle, treća strana nije priznata kao subjekat međunarodnog prava - rekao je Vučić.

Vučić kaže da je imao sastanak nasamo sa Trampom i njegovim saradnicima koji je ocenio kao veoma uspešan.

*Foto: Printskrin Pink

JAK SIGNAL ZA INVESTITORE IZ SAD

- Najvažnije u sporazumu je da kompromis i ovo je dobra stvar za Srbiju. Predviđeno je otvaranje Američke kancelarije za razvoj u Beogradu što znači jak signal svim investitorima iz SAD i Evrope. To je nešto što je ekskluzivno dobila samo Srbija. Amerikanci ća sa nama započeti izuzetno važne i velike projekte - kaže Vučić.

Kako je naveo veoma je važno to što Amerikanci nisu pridali nikakve elemente države Prištini u ovom sporazumu,

- Hoti je rekao da prihvata sve samo da ima tačke deset o priznanju. Te tačke vise nema i ljudi mogu da odahnu u Srbiji - rekao je Vučić.

 

SLOBODNO TRŽIŠTE

- Zahvlajujući mini šengenu imaćemo slobodno tržište. To je važno sa Srbe sa KiM. To je važno za sve građane Srbije. Mi imamo najsnažniju ekonomiju. Veoma sam srećan što smo to upeli da izguramo u ovom sporazumu - rekao je Vučić dodavši kako će to doneti dodatni impuls srpskoj ekonomiji.

SVAĐA OKO GAZIVODA

Predsednik je rekao kako su se predstavnici Prištine muđusobno svađali oko pitanja koje se ticalo jezera Gazivode.

- Veoma je važno da Amerikanci urade studiju o podeli resursa Gazivoda kako bismo dobili značajan deo tih resursa. To je za nas odlično, a u Prištini je to izazvali velike nerede - kave Vučić.

*Foto: Printskrin RTS

5G MREŽA

Kada je u pitnau razvoj 5G mreže obavezali smo se da ćemo da radimo na tom planu.

- Kako bismo kao i Poljska u narednom periodu mogli da računamo na dobijanje bezviznog režima dogovoreno je da uradimo posebnu prevenciju na aerodromima - ukazao je predsednik Vučić.

- Ovim psorazumom Amerikanci garantuju da će se sudske odluke Prištine spovoditi - rekao je Vučić i dodao da će to imati poseban značaj na srpkse svetinje na Kosmetu.

- Imao sam odličan bilaterlani razogov sa Donaldim Trampom. To je velika čast za našu zemlju, za mene lično.

GARANCIJA ZA SRPSKE MANASTIRE

Dogovorena je, navodi predsednik Vučić, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču SPC.

"Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sporvoditi u delo za naše verske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane", napomenuo je predsdnik Vučić.

Scroll to top