Iako je kalendarski kraj leta, ipak najtoplije godišnje doba će imati još nekoliko svojih temperaturnih uspona. Tako se već od sredine sledeće nedelje očekuje porast temperature, a slične pikove na živinoj skali možemo očekivati čak i u oktobru. Pred nama je, kada se pogleda temperaturni grafikon, pravi vremenski rolerkoster.

Vremenske prilike po gradovima u narednih sedam dana

*FOTO: WEATHER2UMBRELLA.COM / SCREENSHOT

 

Vremenske prilike po gradovima u narednih sedam dana

Kako je za "Blic" ispričao meteorolog Đorđe Đurić sledeće nedelje se natavlja lepo vreme, biće i natprosečnih temperatura za ovo doba godine, ali su mogući pljuskovi.

- Nastavlja se i sledeće nedelje lepo i toplo vreme. Temperature će se kretati od 26 do 30 stepeni u Srbiji, a u Beogradu će biti do 28 stepeni. Dakle, natprosečne vrednosti za ovo doba godine. Kasnije, u toku poslepodneva na jugozapadnu Srbije stvoriće se uslovi za pljuskove - priča Đurić.

Vremenske prilike po gradovima u narednih sedam dana

*FOTO: WEATHER2UMBRELLA.COM / SCREENSHOT

Vremenske prilike po gradovima u narednih sedam dana

Temperatura će rasti tokom nedelje, ali će biti mogući i pljuskovi sa grmljavinom. Međutim, kako najavljuje meteorolog Đurić, kraj radne sedmice će biti prava uvertira u jesen.

- U utorak i sredu se očekuje sunčano i još toplije vreme. Prosečna temperatura će biti 31 stepen. Posle podne i predveče biće uslova za lokalnu oblačnost i pljuskove sa grmljavinom. Izglednije je da će ovakvo vreme biti u sredu nego u utorak. U utorak su, takođe, moguće padavine, ali na manjem području. Četvrtak i petak predstavljaju prekretnicu između jeseni i leta. Biće i dalje toplo, ali se očekuju i jača naoblačenja sa pljuskovima tako da će vreme biti pravo jesenje - objašnjava Đurić.

Vremenske prilike po gradovima u narednih sedam dana

*FOTO: WEATHER2UMBRELLA.COM / SCREENSHOT

Vremenske prilike po gradovima u narednih sedam dana

Kako dođe jesen tako nam se vrati stara poznanica košava, a Đurić kaže da bismo ovaj vetar mogli da očekujemo u gostima već krajem sledeće nedelje.

- U košavskom području očekuje se košava, a na jugu Banata su mogući povremeni jači udari. Ipak to će biti topla košava - priča Đurić.

 

Vikend i 5 stepeni!

Za vikend Đurić prognozira osetan pad temperature i to jutarnje od 5 do 8 stepeni kada će temperature već početi da odgovaraju i kalendaru.

- Ako smo prethodnih dana imali temperature oko 30 stepeni, sada će se one spustiti na prosečne vrednosti koje za ovo doba iznose između 22 i 24 stepena - objašnjava meteorolog.

 

On najavljuje da će u poslednjoj nedelji septembra doći do dodatnog zahlađenja kada će se temperature kretati oko 15 stepeni.

U tom periodu ćemo očekivati i obilnije padavine. Međutim, početak sledećeg meseca nosi sa sobom i još jedan trzaj toplijeg i vedrijeg vremena.

Pa tako Đurić kaže da bi početkom oktobra moglo biti toplije i će temperatura porasti na oko 20 stepeni. Ipak, on napominje da se najpreciznije prognoze daju za period od pet do sedam dana.

Ovakve prognoze za sledeći period saglasne su i sa podacima objavljenim na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Na sajtu RHMZ, u njihovoj dugoročnoj prognzi koju ažuriraju na svaih 15 dana, stoji da će ovakvih "letnjih trzaja" biti nekoliko u idućem mesecu. Tako prema njihovim podacima stoji da sredinom oktobra možemo očekivati temperature i do 28 stepeni.

Dugoročna vremenska prognoza RHMZ

*FOTO: RHMZ / SCREENSHOT

Dugoročna vremenska prognoza RHMZ

Đurić je u načelu saglasan da je tako nešto moguće, ali ne bi precizirao datume kada ćemo imati toplije dane u oktobru.

- Miholjsko leto je nešto što se uobičajeno dešava u jesen. Nekih godina je izraženije, a nekad ne toliko. Obično se vezuje za 8. oktobar i uobičajeno je da traje nekoliko dana, s tim da postoje i izuzeci. Na primer, prošle godine se to miholjsko leto oteglo na skoro ceo mesec i tada smo skoro ceo oktobar imali prave letnje temperatur od oko 28 stepeni - zaključuje Đurić.

Scroll to top