BalkansPress

Dobro došli!

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da je nerealno očekivati da će korona virus nestati do Nove godine i da je zato nerealno planirati doček, a da će se o merama za predstojeće praznike razgovarati sutra na sednici Kriznog štaba.

Ljudi žele da ovoga svega nema i to razumem, ali ga ima i nije realno da će nestati do Nove godine i nije realno planirati doček i očekivati da bude bez mera. Mere će najverovatnije postojati, da li će biti iste ili čak rigoroznije, videćemo sutra – istakao je Kon za RTS.

PROČITAJTE: Niko neće biti nateran, ali oni koji odbiju vakcinaciju mogu biti lišeni određenih sloboda

 

Imaćemo eksploziju posle Nove godine

U pogledu epidemiološke situacije najveći problem je ono što će tek doći – dolaze novogodišnji praznici i ponašanjem kao da se ništa ne dešava imaćemo eksploziju posle Nove godine, rekao je danas epidemiolog Predrag Kon.

Govoreći o odlukama koje su uvedene u cilju sprečavanja širenja koronavirusa i eventualnim propustima, on je rekao da tu nema “pitanja greške”.

– Nije tu pitanje greške, odlučeno je da se ne sprovodi maksimalno zatvaranje, odlučeno je tako. Da je odlučeno da bude maksimalnog zatvaranja, onda svakako ne bi bilo ovako velikih brojeva, ali istovremeno bi stao život – kazao je on.

Upitan da li je trebalo da bude odlučeno drugačije, Kon je kazao da nije na njemu da to procenjuje.

Nije naš najveći problem to što se desilo, nego tek ono što će doći, dolaze novogodišnji praznici, čak i ako uspemo merama da malo to smirimo, ponašanjem kao da se ništa ne dešava imaćemo eksploziju posle Nove godine – upozorio je Kon.

Scroll to top