BalkansPress

Dobro došli!

U Srbiji je danas počela vakcinacija protiv virusa korona, a prvu vakcinu primila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Premijerka je Fajzerovu vakcinu primila u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ pred kamerama.

Nakon nje, vakcine su u „Torlaku“ primili i ministarka za rad i članica Kriznog štaba, epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon.

 

Vakcinu su primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Premijerka Ana Brnabić je nakon vakcinacije rekla da se oseća dobro.

„Danas je svakako dan za osmehe, konačno od 6. marta imamo razlog za osmeh. Ovo je dan koji predstavlja početak kraja pandemije u Srbiji. Ja sam kao predsednica Vlade osećala potrebu da prva primim vakcinu, da bih pokazala da verujem svim stručnjacima koji su proveravali vakcinu“, rekla je premijerka.

Ona je istakla da je dogovor da predsednik Aleksandar Vučić primi vakcinu drugog proizvođača, i da će Srbija nabaviti sve vakcine koje su odobrene.

 

„Republika Srbije je prva zemlja u Evropi posle Velike Britanije koja je dobila „Fajzer Biontek“ vakcinu. Mi se nećemo zaustavljati dok se ne završi imunizacija stanovništva u Srbiji. Nećemo stati dok ne pobedimo virus korona“, rekla je premijerka.

Premijerka je zamolila građane da ne misle da se epidemija završila, i da ćemo polako tokom 2021. godine skidati maske i da ono ne gledamo kao pobedu, već kao početak kraja virusa korona.

Ana Brnabić je rekla da je njena vakcinacija dobar signal za sve građane, posebno činjenica da su cepivo primili i dr Predrag Kon i akademik Predrag Peško.

„Kako izgleda svet bez vakcine videli smo 2020. godine. Meni se taj svet ne sviđa. Da nemamo vakcine za neke druge bolesti, kao što je bilo sa boginjama, imali smo slučajeve da deca umiru od bolesti koje su iskorenjene“, istakla je Brnabić.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas, pošto je primio „Fajzerovu“ vakcinu protiv virusa korona, da je početak vakcinacije zaista veliki dan za Srbiju, ali i Evropu, i poručio da je vakcina potpuno sigurna i bezbedna.

 

„Počinjemo sa kontraofanzivom, borbom sa oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina“, rekao je Kon.

Prvu vakcinu kompanija „Fajzer“ i „Biontek“ primila je premijerka Ana Brnabić, čime je postala prvi evropski premijer koji je vakcinisan, prenosi Tanjug.

Kon kaže da smo još u vanrednoj situaciji u našim bolnicama i da se ulaže ogroman napod u zdravstvenim ustanovama kako bi se sačuvali životi ljudi.

„Činimo sve da prenesemo ljudima pravu poruku, što smo uradili i danas. Vakcina je registrovana kod nas za privremenu upotrebu u skladu sa zakonom i potpuno je sigurna i bezbedna. Iza toga stoji Agencija za lekove. To je meni lično bilo najvažnije i potvrda potpune sigurnosti u ovu vakcinu“, rekao je epidemiolog.

Kon kaže da će vakcine pristizati u Srbiju i da će vakcinacija ići u skladu sa operativnim planom i prioritizacijom koja je napravljena.

Prve količine vakcine stigle su u Srbiju u utorak, a danas će ih primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija „Fajzer“ i „Biontek“.

Scroll to top