BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Srbije Aleksandar VUčić nalazi se u zvaničnoj poseti fransuskom predsedniku Emanuelu Makronu.

Vučić i Makron su se nakon susreta obratili medijima.

- Gospodine predsedniče, nemam šta da dodam na Vašu dobrodošlicu. Pomenuli ste Vašu posetu Srbiji, po meni je to bila istorijska poseta. Želim da kažem da je Francuska za nas ne samo važna zemlja već tradicionalni pravi prijatelj Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da se nada da će do kraja godine početi izgradnja prve linije našeg metroa.

- Nadam se da ćemo do kraja godine da započnemo izgradnju metroa. I moram da kažem da se slažemo u svemu ili skoro u svemu sa Alstomom, uradili su veliki posao. I zato moram da se zahvalim predsedniku Makronu, i da kažem da metro više nije samo san ili predizborno obećanje, već postaje realnost.

 

Vučić je rekao da se nada da će uz Makronovu pomoć doći do nastavka pregovora sa Prištinom, i istakao je da ćemo računati na pomoć Francuske i tokom našeg puta u EU-

- Predstaviću našu platformu predsedniku Makronu na jedan iskren i otvoren način.

 Za nas je važan put Srbije u EU. Mi smo zemlja sa najboljim rastom u Evropi, i istovremeno se nadamo da ćemo ove 2021. godine uz investicije iz Francuske staviti na tron evropskih zemalja. Kada je predsednik Makron predložio novi pristup za put u EU mi smo to prihvatili, i za nas je bolje da to radimo sa klasterima.

- Ovde u Parizu se osećamo kao kod svoje kuće i gospodine predsedniče, hvala Vam na gostoprimstvu - rekao je Vučić i poručio Makronu da očekuje da će posetiti Srbiju još jednom.

Makron je na početku obraćanja zahvalio Vučiću i rekao:

- Želim da istaknem mesto koje Srbija ima za Francusku - rekao je Makron. On je rekao da je dijalog koji imamo suštinski bitan.

- Želim da se zahvalim Vučiću koji je rekao da podržava novu metodologiju - rekao je Makron.

Makron je rekao da će sa Vučićem razgovarati o dijalogu Beograda i Prištine i da će podržati Angelu Merkel.

- Računajte na moj angažman - poručio je Makron svima koji žele da postignu normalne odnose Beograda i Prištine. Makron je rekao da su Vučićeve posete Francuskoj omogućile da se ubrzaju razni projekti, posebno po pitanju metroa u Beogradu kojim će se voziti Beograđani od 2028. godine. 

 

- Pozdravljam vaše angažovanje po tom pitanju, i vašu akciju - rekao je Makron Vučiću i istakao da on to radi uz veliko angažovanje.

- Dragi Aleksandre, gospodine predsedniče, hvala vam što ste danas u Parizu. Što unapređujete naše odnose i znajte da u Francuskoj imate prijatelja.

Makron će dočekati Vučića tačno u podne i ugostiće ga na ručku, a prvobitno vreme za razgovor je, prema saznanjima "Novosti", produženo. Prema našim informacijama, radni ručak bi trebalo da počne oko 12.30.

 

Vučić je u radnu posetu Francuskoj stigao na poziv predsednika ove zemlje. Predsednik Srbije je istakao da će glavne teme u današnjim razgovorima sa francuskim domaćinom biti od Kosova i Metohije i evropskog puta Srbije, do izgradnje metroa u Beogradu.

- Živelo srpsko-francusko prijateljstvo! - napisao je predsednik na svom "Instagramu", uz fotografiju iz aviona.

Dijalog između Beograda i Prištine je u fokusu razgovora, a razmatraće se i dalji napredak Srbije ka EU po novoj metodologiji "klastera", koja je utvrđena na inicijativu francuskog predsednika. Puno pažnje biće posvećeno i ekonomskim odnosima Srbije i Francuske.

Poseta se odvija u specifičnom trenutku pandemije, sa dvanaestočasovnim policijskom časom u Francuskoj, u vreme kada su svi direktni kontakti u ovom delu Evrope svedeni na minimum, što pokazuje posebnu čast koju francuski domaćin ukazuje predsedniku Srbije, priređujući ručak u njegovu čast.

Istovremeno sa predsednikom Srbije, u Parizu boravi i delegacija naše zemlje u kojoj se nalaze ministar finansija Siniša Mali, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i direktor "Beogradskog metroa i voza" Stanko Kantar. Oni su u trodnevnu zvaničnu posetu došli na poziv francuskih domaćina, a glavna tema je - beogradski metro. To pokazuje koliko je i za Francuze ovaj projekat od izuzetnog značaja.

Ministarska delegacija će se danas priključiti predsedniku Vučiću na zvaničnom ručku u Jelisejskoj palati kod francuskog šefa države. Tokom boravka u Parizu, Mali će se sastati i sa francuskim ministrom ekonomije i finansija Brinom le Merom, ministrom za spoljnu trgovinu Frankom Risterom i saobraćaja Žan-Batistom Džebarijem.

 

Delegacija Srbije će posetiti kompanije "Alstom" i "Ežis", koje su angažovane na projektu izgradnje metroa u Beogradu i imati više sastanaka sa predstavnicima ovih uglednih preduzeća. Predviđeno je i da našim zvaničnicima budu predstavljena idejna rešenja za izgled vagona budućeg beogradskog metroa čija izgradnja počinje krajem godine.

DVA SUSRETA U POLA GODINE - Poslednji susret Vučića i Makrona odigrao se u Parizu, u julu prošle godine, kada je u glavnom gradu Francuske održan i video-samit o KiM, čiji su domaćini bili Makron i Angela Merkel. Dvojica predsednika razgovarala su telefonom 19. decembra, kada je šef francuske države poručio da Srbija ima podršku Francuske na evropskom putu, a Vučić ukazao na značaj procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana za mir i stabilnost u regionu. Vučić je tada sa Makronom razgovarao u četiri oka sat i po, o tri ključne teme - odnosima Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulutre, ekonomije i ulaganja.

Naša delegacija upoznaće se sa šest mogućih izgleda kompozicija, među kojima će izabrati tri, posle čega će biti organizovano glasanje građana da bi oni sami izabrali konačnu varijantu vagona kojima će se voziti u budućnosti.

Delegacija će obići i pariski metro, da se na licu mesta uveri u kvalitet ove vrste prevoza u francuskoj prestonici, gde saobraćaju "Alstomove" kompozicije.

- Idemo da utanačimo detalje, dogovorimo strukturu finansiranja u vrednosti od 454 miliona evra, koliko košta deo koji mi finansiramo zajedno sa njima. Ostvarićemo višedecenijski san i u potpunosti pratimo dogovorenu dinamiku - poručio je ministar Mali u najavi posete.

Do posete dolazi posle nedavnog potpisivanja sporazuma između Vlade Srbije, Grada Beograda, kineske kompanije "Pauer Čajna" i francuskih kompanija "Alstom" i "Ežis rejl". Njime je predviđena izgradnja moderne, efikasne i pouzdane mreže u glavnom gradu Srbije.

Scroll to top