BRISEL – Premijer Srbije Aleksandar Vučić postigao je uspeh pošto su sinoć u Briselu Beograd i Priština potpisali sva četiri sporazuma – o Zajednici srpskih opština, energetici, telekomunikacijama i mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, čime je našoj zemlji otvoren evropski put.

Dijalog je okončan uspešno, a da se premijeri Vučić i Isa Mustafa nisi ni sastali, pa ni reč progovorili.

– Iako je bilo planirano da se tokom političkog dijaloga Beograda i Prištine sastanu i Vučić i Mustafa, kao što je bilo i tokom prošle runde, to se juče nije dogodilo. Sve je koordinirala služba visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini i ona sama, a sve radi bolje efikasnosti. Takav način rada se isplatio, a oni ni reč nisu progovorili – rekao je izvor iz Brisela.

Vučić je sinoć izjavio da je potpisivanjem sva četiri sporazuma otvoren evropski put Srbije.

– Naš narod ima razloga za zadovoljstvo. Ovo znači još jednu veliku stvar za celu Srbiju, a to je otvaranje poglavlja i više ne postoji ništa što stoji na tom putu – rekao je Vučić i dodao da je naša delegacija postigla više nego što se očekivalo.

– Večeras se uspostavlja Zajednica srpskih opština. ZSO će imati široka ovlašćenja, predsednika, potpredsednika, skupštinu, savet, grb, zastavu… Moći će da se finansira iz Srbije, i to je nedvosmisleno rečeno da Srbija ima to pravo. Sa radošću ću ići u septembru našem narodu na KiM. Ići ću na dva dana. Čestitam formiranje ZSO našem narodu na KiM – naglasio je Vučić za RTS.

 

 

Srpski premijer je kazao da je delegacija Srbije ceo dan razgovarala s predstavnicima EU, a da je tak na kraju videla delegaciju kosovskih Albanaca.

Upravo zbog toga što su sve karte na našoj strani, posebno u vezi sa ZSO. Šef kosovske diplomatije Hašim Tači planira da pokrene Albance iz Preševske doline da zatraže autonomiju Preševa, Bujanovca i Medveđe!

– Tači je spreman da izvrši pritisak na Albance iz Preševa da zatraže i pravo na ujedinjenje s Kosovom. Pošto je Srbija dobila više nego što su oni očekivali u vezi sa ZSO, Tači hoće da obezbedi reciprocitet Albancima – kaže izvor iz diplomatskih krugova iz Brisela.

Petrit Selimi, zamenik šefa kosovske diplomatije, nije odgovarao na pozive, ali je zato Riza Halimi, predsednik Partije za demokratsko delovanje iz Preševa, rekao da naša saznanja nisu ništa novo, te da je to već godinama namera Albanaca.

– Još 2006. Albanci iz Preševske doline tražili su rešavanje statusa i da dobiju reciprocitet i ista prava kao Srbi na Kosovu. Ne bih dalje ništa komentarisao – rekao je Halimi, a bivši radnik DB Božidar Spasić kaže da ovakav scenario, uzimajući u obzir Tačijevu izjavu da neće dozvoliti stvaranje RS na Kosovu, nije nemoguć.

– Taj zahtev je deo plana kojim se Srbija drži pod tenzijom, uz podršku nekih zapadnih zemalja, jer time Beograd čine podložnim ucenama – ocenjuje Spasić.

Inače, Tači je sinoć rekao da je Srbija potpisivanjem sporazuma na neki način priznala Kosovo. Mogerinijeva je ocenila da su sporazumi veliko dostignuće u procesu normalizacije odnosa.

Kosovska Mitrovica: Srbi slave

Uz zvuke sirena, kolone automobila okićene zastavama Srbije kružile su sinoć severnim delom Kosovske Mitrovice, čime su građani slavili briselske sporazume. Čuli su se pucnji petardi i drugih pirotehničkih sredstava.

Samoopredeljenje preti

Prištinski opozicioni pokret Samoopredeljenje najavio je da će na sve načine pokušati da zaustavi formiranje ZSO, kao i u slučaju smene bivšeg ministra za povratak Srba u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića. Tada je bio haos na ulicama Prištine.

Marko Đurić: 5:0 ZA SRBIJU

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je sinoć da je rezultat 5:0 za Srbiju, a da je uz četiri sporazuma, peti trijumf podrška za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Milovan Drecun tvrdi: Tači sprema lažne optužnice

Milovan Drecun, predsednik Odbora za KiM, upozorio je juče da Tačijeva ilegalna tajna služba priprema izmišljene optužnice sa namerom da se podignu stotine novih optužnica protiv pripadnika bivših i aktuelnih naših snaga bezbednosti.

– Suočen sa mogućnošću da se protiv njega i njegovih najbližih saradnika podignu optužnice od Specijalnog suda, koji će biti formiran za suđenje pripadnicima OVK, pribegava neprihvatljivim političkim provokacijama. Kao predsednik Odbora za KiM nešto sam posebno interesantan toj službi – tvrdi Drecun.

 

 

Sporazumi

ZSO

Ovlašćenja samouprava u oblasti prostornog planiranja, obrazovanja, zdravstva, ekonomskog razvoja

Imaće Skupštinu, predsednika, savet i veće

ZSO će biti izuzeta od oporezivanja i od naplate carina na dobra koja nabavlja za sebe

ZSO direktno finansira Srbija

Telekomunikacije

„Telekomu“ će biti omogućeno nesmetano funkcionisanje na KiM

Pozivanje brojeva na KiM po ceni lokalnih poziva i bez pozivnog broja

Srbija će prištinskoj strani ustupiti na korišćenje trocifreni pozivni broj za geografsku oblast, uz statusno neutralno navođenje Kosova sa zvezdicom i fusnotom

Most na Ibru

Uvaženi zahtevi srpske strane da se hitno postigne rešenje o razgraničenju katastarskih zona u Brđanima

Zatvaranje za saobraćaj i preuređenje Ulice kralja Petra u pešačku zonu

U proceni bezbednosnih uslova za otvaranje mosta ključnu ulogu imaće gradonačelnici severne i južne Mitrovice

Energetika

Neometano funkcionisanje firmi u vlasništvu EPS na severu KiM

Stvaraju se preduslovi za izvesniju situaciju u snabdevanju stanovništva strujom

Formiranje dve kompanije u vlasništvu EPS, od kojih bi se jedna bavila trgovinom, a druga snabdevanjem strujom na teritoriji četiri srpske opštine na severu KiM

Pitanje imovine ni na koji način nije predmet ovog aranžmana, vlasništvo EPS nad elektroenergetskom infrastrukturom i potencijalima ne dovodi se u pitanje

Ostaju sačuvana sva radna mesta naših radnika u energetskom sektoru na KiM.

 

(Kurir.rs)

Scroll to top