BalkansPress

Dobro došli!

Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu.

Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke administracije već lične stavove. Iako je svestan da se mnogi gradjani bore sa ekonomskim problemima, kaže da mu je Beograd u celini delovao lepše i vedrije nego što ga pamti – kao kosmopolitska sredina sa jasnim osećanjem smera – ka Evropi. S druge strane, primetio je i suprotan trend.

{adselite}– Ne bih rekao da sam bio iznenadjen ali je upečatljiv utisak ostavilo to koliko je snažna romansa Srbije sa Moskvom. Ta rusofilija je, po meni, pomalo smešna. Rusija je regionalna sila u opadanju, sa velikim ekonomskim problemima, velikim problemima sa Sirijom i Ukrajinom, nema neku važniju ulogu na Balkanu a ponaša se kao da je Balkan njena sfera uticaja. Rusija ulaže mnogo novca u medije, nevladine organizacije, političke stranke u Crnoj Gori, Srbiji a kako čujem i u Bosni, ali ne mislim da joj se to mnogo isplati. Moram da naglasim nešto – NATO ne ide da traži nove članice – nove članice prilaze Alijansi jer žele da budu njen deo i žele sigurnost koju ona nudi. To je uradila Crna Gora, tražila je članstvo i dobiće ga, zato što se kvalifikovala za njega, što nije lak zadatak. – kaže Server.

„Nezgodno je što se Vučić i nikolić razmimoilaze“

Server, koji je u Beogradu razgovarao sa premijerom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem, kaže da se sastao i sa predstavnicima civilnog društva i da je svestan zamerki na račun vlade u domenu pravosudja, službi bezbednosti i uticaja na medije. Na pitanje da li Zapad zbog proevropske politike vlade u Beogradu “žmuri” na te unutrašnje probleme, Server kaže:

– To morate da pitate američke zvaničnike, oni odredjuju zvanične odnose. Ja svakako ne žmurim, ali nastojim da očuvam osećanje proporcije, i osećanje da – ako neko ide u pravom smeru, želite da mu pomognete da tamo stigne a da ne radite nešto što bi mu otežalo da ide u pravom smeru – rekao je on.

Server konstatuje da premijer Vučić jasno ističe da želi da Srbija bude okrenuta ka Evropi, dok se predsednik Nikolić zalaže više za okrenutost ka Moskvi.

– To je nezgodno, ne mislim da ima mnogo uticaja pošto premijer ima veću moć i ovlašćenja u ovom trenutku, ali dovodi do toga da je srpska politika manje koherentna nego što bih ja voleo da vidim, a imam utisak da je i manje koherentna nego što bi premijer Vučić to želeo – kaže Server.

Američki analitičar smatra da povratak lidera SRS Vojislava Šešelja u srpski parlament i prisustvo anti-evropske struje u novom sastavu parlamenta neće uticati na promenu kursa zemlje.

– Evropa možda ne izgleda sjajno danas ali to je zato što je ekonomski ciklus sada na niskoj tački, to će se promeniti. Američka ekonomija dobro stoji, Rusija je ne samo u poslovnom smislu, već u ozbiljnom ekonomskom padu zbog neuspeha da razvije industriju dok su cene nafte i gasa još bile visoke – kaže on.

 

SAD ne pokušava da parira Rusiji u Srbiji

Danijel Server ne smatra da su američke investicije u Srbiji, konkretno ulaganja američke kompanije KKR u srpske kompanije i medije – pokušaj jačanja takozvane “meke moći” SAD i pariranje Rusiji u tom smislu.

– Sumnjam da KKR obraća više od minimalne pažnje na mišljenje američke vlade kada donosi odluke o investicijama. Američki ambasador je možda ohrabrio ta ulaganja, ali poenta je – KKR traži bolji povraćaj svojih investicija, posebno kada je reč o vladinim hartijama od vrednosti. Srpske akcije se, koliko razumem, malo više isplaćuju. Ne iznenadjuje što kompanija sa ogromnim portfolijem želi da diverzifikuje svoja ulganja, preuzme malo više rizika i kupi neke srpske akcije. To je dobro za Srbiju, dobro za SAD, ne bih to opisao kao meku moć, već kao normalno funkcionisanje kapitalizma – smatra on.

Američka izborna trka pažljivo se prati u Srbiji, a Danijel Server smatra da bi u slučaju da Hilari Klinton osvoji nominaciju a zatim i opšte izbore, njena pobeda za Balkan značila kontinuitet, treći mandat Obamine politike.

– Sa Hilari – dobijate stabilnost. Ne znam šta biste dobili sa Trampom, tačno je da je govorio protiv američkog bombardovanja Srbije, ali on svašta govori, danas jedno, sutra nešto sasvim suprotno, i nije ga briga za to da bude dosledan. Neki su mi u Srbiji rekli da bi sigurno poništio priznanje Kosova – prvo, ne znam da li je tako nešto ikad uradjeno, a drugo nema razloga da se veruje da bi to bio slučaj. Izbor Trampa bi poremetio ceo svet, uključujući i Balkan – tvrdi Server.

 

(Vesti-online)

Scroll to top