Po prvi put nakon Drugog svetskog rata, tokom naredne nedelje nijedan nosač aviona neće biti postavljen bilo gde u svetu, konstatuje “SuperStation95”

Nosač USS Dvajt Ajzenhauer i njegova udarna grupa su se vratili u Norfolk u Virdžiniji u petak nakon sedmomesečnog odsustva. Taj nosač je zaslužan za stotine vazdušnih napada protiv ISIS-a u Iraku i Siriji na području Mediterana i Persijskog zaliva.

 

Dva razarača iz grupe tog nosača su takođe bila uključena u borbu. USS Nimic i USS Mejson su bili napadnuti na Crvenom moru kada je Huti jedinica, podržana od strane Irana, lansirala krstareće rakete koje je presreo Mejson. Osvetnički udar Nimica je uništio instalacije radara u Jemenu u oktobru.

Aktiviranje zamenskog nosača Ajzenhauera iz luke, USS Džorža H.V. Buša je odloženo za više od šest meseci i Ajzenhauer neće biti zamenjen do početka naredne godine, navode zvaničnici mornarice.

Na Bliskom istoku više nije preostao nijedan nosač, ali je zato na toj teritoriji usidren veliki brod za iskrcavanje pomorskog desanta sa hiljadama marinaca, kao i nekoliko helikoptera i mlaznjaka koji su tu da saniraju krizu, kako navode zvaničnici.

*USS NIMIC

U međuvremenu, mornarica je izjavila za SuperStation95 da američka mornarica poseduje druge mlaznjake koji mogu da nadomeste povlačenje nosača aviona sa Bliskog istoka i drugih delova sveta. Mornarica takođe može odmah “pozvati” nosač ukoliko to bude neophodno.

Odsustvo nosača mornarice, koji važe za simbol američke projekcije moći, je ipak vredno pažnje. Veruje se da je ovo prvi put posle Drugog svetskog rata da barem jedan nosač nije aktivan.

 

- Mi nećemo diskutovati o vremenskom rasporedu planiranih operacija udarnih grupa nosača van i unutar teritorije centralne komande SAD-a- navodi kapetan Teri Šenon, potparol mornarice u izjavi za SuperStation95. Centralna komanda ima zadatak da i dalje kontroliše vojnu silu SAD-a u Avganistanu i na Bliskom istoku.

Ovo nije prvi put da je nosač aviona odsustvovao sa teritorije Bliskog istoka. Prošle jeseni je mornarica angažovala francuski nosač da uprazni mesto nosača USS Teodora Ruzvelta kada se on vratio kući. U to vreme je to predstavljalo prvo odsustvo američkih nosača na Bliskom istoku od 2007. godine.

*USS RONALD REGAN

Drugi faktori su takođe zaslužni za činjenicu da su opozvani svi nosači. Od 2011. do 2013. godine mornarica je držala dva nosača na teritoriji Persijskog zaliva  po naređenjima tadašnjeg komandira centralne komande, generala Džejmsa Matisa, koji je sad izabran za sekretara odbrane od strane budućeg predsednika SAD-a, Donalda Trampa.

Smanjenje budžeta koje je naredio Kongres, takođe poznato i kao konfiskacija, se takođe osetilo na vodenom frontu od 2011. godine.

Nakon što su milijarde dolara ukinute iz budžeta mornarice, brodovi kao što je USS Džordž H.V. Buš su morali da produže svoj ostanak u matičnoj luci, što je uticalo i na dalji razvoj događaja. Da je USS Buš napustio SAD na vreme, stigao bi da zameni nosač u Mediteranskom zalivu, zvaničnici navode za Fox News.

Informer

Scroll to top