BalkansPress

Dobro došli!

Roditelji 15-godišnjeg dečaka Aleksandra Radita, koji je umro zbog nelečenog dijabetesa i izgladnjivanja proglašeni su krivim za ubistvo prvog stepena.

Emil i Rodika Radit godinama su izolovali i zapostavljali sina Aleksandra sve dok nije umro. Navodno je imao manje od 17 kilograma kada je umro u njihovom domu u kanadskom gradu Kalgariju 2013. godine, nakon meseci patnje uzrokovane nelečenim dijabetesom.

 

Izolovali ga, godinama izgladnjivali i odbijali da ga vode kod lekara

Sudija Karen Horner izjavila je za CTV News:

- Gospodin i gospođa Radit izolovali su Aleksa od svakoga ko bi mogao da nadzire njegovo lečenje insulinom. Aleks je umro od bakterijske sepse uzrokovane ekstremnim izgladnjivanjem. Njegovo fizičko stanje u trenutku smrti nije bilo trenutno izazvano, već je rezultat meseci, a možda i godina zlostavljanja. Dokazi pokazuju da su roditelji bili svesni koliko je Aleks bolestan, ali su odbili da ga leče insulinom i pruže mu potrebnu medicinsku negu. Znali su da umire - dodala je sudija.

Zamalo umro 2003, predat usvojiteljima, pa vraćen porodici

Svedoci kažu da je par odbio da prihvati činjenicu da njihov sin ima dijabetes, te ga nisu lečili sve dok nije hospitalizovan. U bolnicu je doveden na rubu smrti, piše "Independent", a prenosi "Index".

Nakon toga je godinu dana proveo kod usvojitelja. Oporavio se, pa je vraćen svojoj porodici u novi zajednički dom.

Izgledao je kao mumija, nije imao želudac

Jedna od bolničarki pozvanih na mesto događaja izjavila je da je Aleksandrovo telo izgledalo "mumificirano". Sudija Horner rekla je:

- Opisala ga je kao toliko mršavog da je izgledao mumificirano. Na licu se nije moglo videti meso, a na vilici je imao toliko duboke rane da su se videle kosti. Od želuca mu nije ostalo ništa. Obim struka bio je oko 8 centimetara. Na sebi je imao pelenu i majicu kratkih rukava. Oči su mu bile otvorene. Nije disao - dodala je.

Roditelji su osuđeni na dožitvoni zatvor bez mogućnosti pomilovanja u 25 godina. Navodno uopšte nisu pokazali emocije ili komentarisali donošenje presude.

(Index)

Scroll to top