BalkansPress

Dobro došli!

Evropska unija isključila je danas mogućnost uvođenja viza državljanima SAD i Kanade, a komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos kaže je da je postignut napredak u pregovorima s Vašingtonom i Otavom o putovanju bez viza u SAD i Kanadu za građane pet zemalja članica Unije.

Građanima Bugarske, Hrvatske i Rumunije potrebne su vize za ulazak u SAD, dok su u Kanadi na snazi vizna ograničenja za Bugare u Rumune. Takođe, viza za Kanadu više neće biti potrebna građanima Kipra i Poljske.

 

Evropski parlament je u martu pozvao Evropsku komisiju da, u znak odmazde, uvede američkim državljanima vize za ulazak u zemlje EU.

Image result for canada flag image

Međutim, Avramopulos je danas izjavio da je u pregovorima sa SAD i Kanadom o viznom režimu postignut napredak, istakavši da će "EU uvek odabrati angažovanje, posvećenost i strpljivu diplomatiju, umesto bilo kakvog oblika jednostrane odmazde".

"To je u zajedničkom interesu i državljana EU i državljana SAD u ovom slučaju", rekao je evropski komesar.

Kad je reč o Kanadi, Avramopulos je naveo da je ta zemlja dozvolila "značajnom broju" Bugara i Rumuna da uđu na njenu teritoriju bez viza od ponedeljka nakon "kontinuiranih diplomatskih napora".

(Izvor: Blic.rs)

Scroll to top