BalkansPress

Dobro došli!

Američka koalicija je zvanično priznala da je izgubila trku sa Sirijskom armijom za prevlast nad teritorijom na sirijsko-iračkoj granici.

Ne samo da su priznali da je njihova „borba protiv Islamske države“ na jugu Sirije gotova i pre nego što je počela, amerikanci su, sada, u potpunosti podržali napore sirijskih, pa čak i iranskih snaga koje prodiru preko teritorije koju još uvek kontroliše teroristička organizacija u odumiranju.

Predstavnik za javnost Američke koalicije Rajan Dilon, poručio je na konferenciji za novinare koju je održao putem video-linka iz Bagdada, da je cilj Sjedinjenih Država uništenje Islamske države, gde god ona postoji.

 

– Ukoliko i drugi, uključujući tu i sirijske vlasti i njihove saveznike iz Irana i Rusije, žele da se bore protiv ekstremista, mi nemamo nikakav problem s tim, podvukao je Dilon.

Komentarišući ovu vest, vojni izvor AP-a potvrdio je da Američka koalicija pozdravlja sve konkretne poteze sirijskih vlasti „i njihovih partnerskih snaga koje podržava Iran“, usmerene prema uništavanju preostalih uporišta Islamske države na istoku Sirije.

Da podsetimo, prethodno su specijalne snage Američke koalicije, zajedno sa svojim „pobunjenicima“ upali na jug Sirije iz Jordana, u pokušaju da ostvare taktički prednost nad sirijskin snagama i njihovim saveznicima, našavši se preko noći na podjednakoj razdaljini od Damaska i Deir Ez Zora.

Sirijske snage su, uz podršku ruske avijacije izvršile nekoliko velikih prodora kroz sirijsku pustinju i bukvalno opkolile amerikance i njihove saveznike ne ostavivši im prostora za dalji napredak.

Koalicija je čak pokušala i da izazove sukob širih razmera, udarivši na kolone i položaje sirijskih snaga u pustinji, ali, osim patrolnih misija Su-35 ruskih Vazduhoplovno-kosmičkih snaga i oštrih diplomatskih upozorenja iz Kremlja, „konkretnijih“ odgovora na te provokacije nije bilo.

Sada se postavlja pitanje, da li američke snage, koje niti su uspele da ostvare ni jednu tačku svojih ciljeva, osim početne, uopšte imaju više bilo kakav izgovor za svoj boravak u dubinama Sirijske pustinje.

(Izvor: Pravda)

Scroll to top