BalkansPress

Dobro došli!

Američki piloti su u junu tri puta tražili dozvolu za obaranje sirijskih aviona, saopštio je američki general Čarls Korkoran portalu „Militeri”. Piloti su se pozivali na samoodbranu.

„Pokušavam da smanjimo napetost. Ovde smo da se borimo protiv DAEŠ-a, ali ćemo štititi naše snage od onih koji se bore na strani sirijskog režima“, obećao je Korkoran.

Korkoran nije isključio da će ovakvi incidenti biti sve češći. Što više DAEŠ bude gubio pozicije, SAD, Damask i Moskva će raditi u istom vazdušnom prostoru.

On je saopštio da u slučajevima kada koalicija nanosi udare sirijskoj avijaciji, „avijacija bez zaštite” — transporti avioni i tankeri — napuštaju vazdušni prostor jer ne znaju kako će reagovati Rusija i Sirija.

Američki avion je 18. juna u provinciji Raka oborio sirijskog lovca Su-22. Dva dana kasnije koalicija je oborila sirijski dron, iranske proizvodnje „Šahed-129“. Rusko Ministarstvo inostranih poslova je akcije koalicije nazvalo „vojnom agresijom protiv Sirije“. U Damasku su izjavili da je Su-22 učestvovao u operaciji protiv DAEŠ-a i optužio SAD i njihove saveznike da koordniraju akcije sa militantima.

 

(Izvor: sputniknews.com / Novosti.rs)

Scroll to top