BalkansPress

Dobro došli!

Američki predsednik Donald Tramp zapretio je Kini trgovinskim ratom zbog toga što nije obuzdala Severnu Koreju.

Nakon što je Pjongjang u petak izveo i drugu uspešnu probu interkontinentalne balističke rakete, koja može da pogodi bilo koju tačku u SAD, Tramp je naveo da neće više dozvoliti Pekingu da zarađuje na trgovini.

 

Razočarao se 

- Veoma sam razočaran Kinom. Naši glupi bivši lideri dozvolili su Kini da napravi stotine milijardi dolara godišnje na trgovini, a ona nije ništa uradila za nas povodom Severne Koreje, samo je pričala. Više nećemo dozvoliti da se to nastavi. Kina je lako mogla da reši ovaj problem! - naveo je Tramp na Tviteru.

Pre toga je i američki državni sekretar Reks Tilerson optužio Kinu da zajedno sa Rusijom finansijski podržava režim Kim Džong Una. 

- Trgovinska razmena između Kine i Severne Koreje povećana je za 40 odsto ove godine. Peking i Moskva su ekonomski omogućile razvoj nuklearnog oružja i balističkog raketnog programa Pjongjanga i imaju jedinstvenu i posebnu odgovornost za sve veću pretnju regionalnoj i globalnoj stabilnosti - rekao je Tilerson.

On je naglasio da Vašington nikada neće prihvatiti nuklearno naoružanu Severnu Koreju i pozvao sve države da zauzmu snažan stav prema Pjongjangu i njegovim finansijerima.

Te izjave američke administracije analitičari tumače kao kraj dobrih odnosa između kineskog predsednika Si Đinpinga i Trampa.

- Nakon njihovog susreta u aprilu u Americi, Tramp je hvalio Sija na sva usta. Stalno je govorio da se dobro razumeo sa kineskim liderom i da očekuje sjajnu saradnju sa njim. Međutim, sada se može očekivati da Tramp ispuni obećanja data tokom predizborne kampanje i započne trgovinski rat s Kinom - objašnjava stručnjak za međunarodne studije Li Janguj.

 

Vratiće mu se triput gore

Kako podseća, Tramp je u predizbornoj kampanji obećavao da će nametnuti čak 45 odsto poreza na robu uvezenu iz Kine.

- To je tada izazvalo žestoke reakcije u Pekingu, pa je Si Đinping odgovorio da će zabraniti prodaju nekih američkih proizvoda u Kini, poput popularnog telefona "ajfon", kao i niz drugih mera koje bi bile težak udarac za kompanije iz SAD. Sada, ako Tramp stvarno bude poveo trgovinski rat protiv Kine, može da očekuje da će troduplo više izgubiti Amerika. On ne razume da ne sme da zatvori tržište od više od milijardu ljudi - smatra Li.

Inače, Pjongjang je u petak uveče testirao interkontinentalnu raketu "hvasong-14", koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu. Projektil je dostigao maksimalnu visinu od 3.725 kilometara i prešao 998 kilometara pre preciznog sletanja u Japansko more.

Kim Džong Un je naveo da je nakon drugog uspešnog testa "hvasonga" njegova zemlja u mogućnosti da pogodi bilo koju tačku SAD u bilo kojem trenutku.

Prethodna raketa, koja je isprobana 4. jula, prema procenama mogla je da dosegne Aljasku, ali ne i dalje.

- Ovo je ozbiljno upozorenje imperijalistima iz SAD, koji besmisleno trube o pretnjama ratom i pooštravanju sankcija - naveo je Kim.

 

SAD spremaju vojni napad na Severnu Koreju

Donald Tramp sprema oružani napad na Severnu Koreju, tvrde vojni izvori iz Vašingtona. Oni navode da je Pentagon napravio nekoliko opcija za uništenje nuklearnih objekata u Severnoj Koreji i da ih je predstavio predsedniku.

Kako su vojni izvori iz SAD izjavili za britanski "Mejl on sandej", Tramp bi mogao da naredi vojni udar na Severnu Koreju već sledeće godine, kad se planovi za napad razrade.

 

- Zvaničnici Pentagona su mu, na njegov zahtev, odmah u subotu ujutru izložili planove za uništenje objekata u kojima se pravi nuklearno oružje. Oni su smešteni u planinama Severne Koreje - naveli su vojni izvori.

Britanski list dodaje da je Amerika u panici nakon novog raketnog testa Pjongjanga, a da o tome svedoči to što je Pentagon izveo test sistema za obaranje interkontinentalnih balističkih projektila u subotu. Istovremeno, Tramp je poslao i dva supersonična bombardera B1 iznad Korejskog poluostrva kako bi demonstrirao silu. Takođe, američka vojska je odmah nakon severnokorejske raketne probe izvela i vojne vežbe u Južnoj Koreji zajedno sa armijom te zemlje i najavila da će tamo dopremiti još jedan raketni sistem THAAD, tako da će ih biti ukupno dva.

(BalkansPress / Informer)

Scroll to top