BalkansPress

Dobro došli!

Donald Tramp ima veoma mali manevarski prostor za rešavanje korejskog problema uz pomoć dijaloga, jer je u SAD u toku neverovatna demonizacija Severne Koreje.

Vašington i Pjongjang toliko su zaoštrili retoriku da bi, kad bi se samo deo međusobnih pretnji ostvario, svet došao na rub nuklearne katastrofe sa nemerljivim posledicama.

Zvanična Rusija zasad apeluje na Sjedinjene Američke Države da se uzdrže od provociranja Severne Koreje kako bi se izbegao najgori scenario.

 

Konstantin Asmolov, sa Instituta za Daleki istok Ruske akademije nauka, objašnjava za Sputnjik da i Severna Koreja i SAD imaju tehničke mogućnosti za napad.

- Prema mojoj proceni, mogućnost vojnog sukoba je oko 30 odsto, i jasno je da Pjongjang neće biti inicijator tog konflikta, jer Kim Džong Un nije samoubica i nije karikatura ili negativac iz drugorazrednog akcionog filma proizvedenog u Kini - kaže on.

 

Asmolov kaže da se SAD nalaze u veoma komplikovanoj situaciji, jer je za njihov establišment psihološki i politički neprihvatljiva sama činjenica da Severna Koreja može da izvrši raketni napad, i to ne samo na Guam nego i na kontinentalni deo SAD. 

- Vašingtonski analitičari su uvek govorili da je severnokorejska interkontinentalna raketa 'crvena linija' za SAD. Ali problem je u tome što Tramp ima veoma mali manevarski prostor za rešavanje korejskog problema uz pomoć dijaloga, jer je u SAD u toku neverovatna demonizacija Severne Koreje. Ukoliko Tramp pristane na neku vrstu dijaloga, njegovi birači će to doživeti kao ustupak 'zemlji zla' i maltene kao pakt sa đavolom - ističe Asmolov.

On smatra da ako stvarno dođe do napada, SAD neće koristiti strategiju "operacije pod lažnom zastavom" i provokacije. 

- Obratite pažnju na to da se u Americi često pominje 'preventivni napad'. Podsećanja radi, drugi irački rat je počeo nakon što su SAD izjavile da će Sadam Husein iskoristiti oružje za masovno uništenje protiv zemalja-saveznica SAD, i da je zato neophodno što pre napasti Bagdad. Sada se pojavljuje ogroman broj alarmantnih vesti da Pjongjang navodno već poseduje hidrogensku bombu itd. Naravno da sve to utiče na javno mnjenje i na taj način se kreira stav da je neophodno napasti Severnu Koreju što pre, dok još nije kasno - upozorava Asmolov.

 

U kampanji protiv Severne Koreje učestvuju i američki mediji. Vašington post piše da je Severna Koreja napravila nuklearnu glavu dovoljno malu da stane u njihove projektile.

- Te mi nijaturne verzije bojeve glave mogu da stanu u raketu, a time je Severna Koreja prešla ključni prag na putu ka statusu nuklearne sile - tvrdi ovaj list.

List je citirao delove analize koju je uradila američka odbrambeno-obaveštajna agencija DIA, koja kaže da obaveštajna zajednica veruje da Severna Koreja ima nuklearne glave koje mogu da nose njeni projektili, uključujući i projektile sa interkontinentalnim dometom. 

Ovo su potvrdila dva američka zvaničnika dobro upućena u analizu. Pentagon nije komentarisao ove navode.

Američki zvaničnici zaključili su prošlog meseca da je Pjongjang nadmašio očekivanja u izradi interkontinentalne balističke rakete sposobne da dobaci do kopna SAD. 

Vašington post navodi da Severna Koreja prema drugim procenama već ima oko 60 jedinica nuklearnog oružja, mnogo više nego što se verovalo.

(BalkansPress / Informer)

Scroll to top