BalkansPress

Dobro došli!

Britanska kraljica Elizabeta Druga u 91. godini ne razmišlja o povlačenju sa prestola, ali pitanje njenog naslednika sve je aktuelnije. Napise pojedinih britanskih medija da je kraljica, navodno čak zvanično, odredila, ne sina Čarlsa, već unuka Vilijama, za budućeg kralja Ujedinjenog Kraljevstva, Bakingemska palata kategorično je u petak odbacila. Spekulacije su se time samo rasplamsale.

Kako trenutno stvari stoje, Čarls bi trebalo da postane 42. monarh od vremena kada je Vilijam Osvajač od Normandije osvojio englesku krunu posle bitke kod Hejstingsa 1066. godine. Kao prvi u naslednom redu, on od svoje treće godine čeka na krunu. Sada, u 69. godini, on je princ koji je ne samo najduže čekao na presto već je postao i najstariji pretendent na presto u istoriji kraljevske porodice.

 

To je odavno već pokrenulo među rojalistima diskusiju da bi Čarls, zapravo, trebalo da se odrekne prestola i prepusti ga sinu Vilijamu, koji je upravo napunio 35 godina. Nisu samo godine presudne. Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton, roditelji četvorogodišnjeg princa Džordža i dvogodišnje princeze Šarlote, daleko su popularniji na Ostrvu od Čarlsa i njegove godinu dana starije supruge Kamile.

Teško breme za Čarlsa predstavljaju i kontroverze oko njegovog razvoda sa princezom Dajanom, kao i veza sa Kamilom dok je još bio u braku sa, sada pokojnom, ledi Di. Optuživan je i za mešanje u politiku, posebno u oblasti ekologije, alternativne medicine, arhitekture, kao i zbog "lobističkih" pisama ministrima.

PRINC OSTAJE SAMO - PRINC - Suprug Elizabete Druge, princ Filip, koji se 2. avgusta, u 96. godini, povukao sa javnih dužnosti, nikada nije mogao da dobije titulu kralj. Shodno zakonu, supruga kralja dobija titulu kraljice, bez mogućnosti vladanja, dok suprug kraljice ostaje - princ. Nije isključeno da bi i Filipov sin, Čarls, zauvek mogao da ostane samo princ.

Oni koji bi na tronu radije videli Vilijama nego Čarlsa podsećaju i da je kraljičn ujak, Edvard Osmi, 1936. godine napustio presto posle samo godinu dana. Upamćeno je to i kao najromantičnije napuštanje trona, jer Edvard je to učinio kako bi mogao da se oženi razvedenom ženom, Volis Simpson.

U mesecu kada se obeležavaju dve decenije od smrti bivše Čarlsove supruge i Vilijamove majke ledi Dajane, služba kraljice Elizabete negira da će doći do poremećaja u naslednom redu. Nezvanično, međutim, nagoveštaji sa Ostrva ukazuju da "preskakanje" u tom redu i iznenađenja nisu nemoguća, jer je kraljici Elizabeti, koja je 65 godina vodila kraljevsku kuću, izuzetno važno da imidž osveži i ojača.

Scroll to top