Magazin „Standard“ objavio je članak o „novom ruskom tajnom oružju“. Ekspert smatra da specijalne službe Rusije mogu da utiču na rad američkog „Globalnog pozicionog sistema“ (GPS).

Američki brod koji se 22. juna nalazio kod Novorosijska iznenada je otkrio da se, prema GPS-u, nalazi kod međunarodnog aerodroma Genendžika. Američka flota nije mogla da otkrije razlog kvara, iako je još 20 brodova bilo dovedeno u zabludu.

U Moskvi su se vozači žalili na prekid u radu navigatora: znakovi automobila su skakali po karti. Bloger i aj-ti stručnjak Grigorij Bakunov proverio je sistem u blizini Kremlja. Prema njegovim podacima, signali satelita su bili primetno slabiji.

 

Prema mišljenju stručnjaka lista „Nju sajentist“, ruske specijalne službe i ruska vojska koriste „spufing“ — davanje lažnih podataka o koordinatama za navigacione instrumente.

„Standard“ navodi da je „GPS spufing“ veoma snažno oružje u elektronskom ratu. Praktično je nemoguće predvideti napad na vojnu tehniku i dronove. Promena podataka GPS je neprimetna do poslednjeg trenutka, javlja televizija „360“.

MORNARICA SAD OBUSTAVLjA OPERACIJE POSLE SUDARA RAZARAČA

Američka mornarica obustaviće na određeno vreme operacije širom sveta posle sudara razarača „Džon S. Makejn“ i trgovačkog broda, što je poslednji u nizu sličnih incidenata.

„Ovaj trend zahteva snažniju akciju. Naložio sam operativnu pauzu svim našim flotama širom sveta“, rekao je komandant pomorskih operacija admiral Džon Ričardson.

 

Istovremeno, američki ministar odbrane Džon Matis najavio je temeljnu istragu posle nekoliko incidenata u kojima su učestvovali brodovi američke mornarice, prenosi AP.

Deset mornara se vodi kao nestalo, a pet je povređeno, nakon što se američki ratni brod sudario sa tankerom za naftu, istočno od Singapura, saopštila je američka mornarica, uz podsećanje da je to drugi incident američke mornarice u azijskim vodama za manje od dva meseca.

Kako se navodi, američki razarač „Džon S. Makejn“ sudario se sa trgovačkim brodom „Alnik MC“ u ranim jutarnjim satima, dok se kretao ka luci u Singapuru, prenosi Rojters.

 

(sputniknews.com)

Scroll to top