Nasipi južno od Hjustona su popustili i vlasti su pozvale stanovnike na hitnu evakuaciju! Četvrtom najvećem gradu u SAD preti katastrofa!

I glavna brana izvan Hjustona počela je da preliva zbog obilnih kiša koje je donela tropska oluja "Harvi", prenosi BBC.

 

Inženjeri pokušavaju da naizmeničnim puštanjem vode spreče da okolne naseljene zajednice budu potopljene, a Džef Linder, gradski zvaničnik, rekao je da je nivo vode trenutno na ivici samog rezervoara.

Nasipi u okrugu Brazorija, nedaleko od Hjustona, popustili su i lokalne vlasti su pozvale stanovnike da hitno napuste tu oblast. Voda je počela da se preliva i iz najveće brane u blizini Hjustona jer je zbog oluje Harvi kiša prepunila njen kapacitet.

Zvaničnik tog okruga na tviteru je postavio poruku: "Napustite oblast odmah"

Okružni sudija iz Brazorije Met Sebesta kratko je objasnio situaciju: "Ovo je noćna mora!"

Reka Brazos dosegla je nezapamćen rekordan nivo, a situacija će biti još gora, pošto se očekuju nove obilne kiše.

Uragan Harvi uzrokovao je obilne poplave u Hjustonu i preti da pogodi i Luizijanu, a najmanje devet osoba je stradalo u nevremenu.

 

Prelivanje ne bi trebalo da prouzrokuje pucanje Adiks brane, ali bi se dodatna voda izlila u Bufalo, najveću reku u samom gradu koja prolazi kroz njegov centar, zbog čega se veruju da je i centar grada ugrožen.

Teksas poplave

*Kuće pod vodom, Foto: Tanjug/AP

Zvaničnici su, međutim, zabrinuti za branu Barker koja kontroliše priliv vode na zapadnoj strani grada.

Harvi je doneo velike poplave u Teksasu i nekim delovima Luizijane, gde se očekuje da u narednim danima padne još kiše. 
Nacionalni centar za uragane upozorio je da bi obilne padavine tokom noći mogle da pogoršaju situaciju na jugoistoku teksasa i jugozapadu Luizijane.

Uloga američke vojske u aktivnostima spasavanja i borbe protiv poplava u Hjustonu je ograničena zbog vremenskih uslova i poplava, ali bi uskoro mogla biti udesetostručena, izjavio je visoki zvaničnik američke Nacionalne garde.

 

General-major američkih Vazduhoplovnih snaga DŽejm Vitam je novinarima rekao da je trenutno angažovano oko 3.500 trupa Nacionalne garde, uključujući oko 3.000 iz Nacionalne garde Teksasa, prenosi agencija AP.

Trupe teksaške Nacionalne garde bi mogle biti povećane na 8.000 do 10.000 u narednim danima, uz potencijalno pridruživanje 20.000 do 30.000 trupa iz drugih američkih saveznih država, prema njegovim procenama.

Vitam je, takođe, rekao da je vojska obezbedila sve što je zatražio guverner Teksasa Greg Abot, iako je reakcija vojske ograničena zbog olujnog vremena i poplava.

Loši vremenski uslovi ograničili su i korišćenje vojnih helikoptera u protekla dva do tri dana, zbog čega je Garda koristila čamce i terenska vozila kako bi spasila građane iz područja Hjustona.

Uragan Harvi "oborio" rekord donevši ogromnu količinu kiše

Uragan Harvi je oborio rekord po količini padavina koje je doneo kontinentalnom delu SAD, saopštili su danas američki zvaničnici.

Harvi, koji je proteklih nekoliko dana protutnjao prostorom od Teksasa do Lujzijane, doneo je padavine od 124,5 centimetara kiše po metru kvadratnom, prenosi AFP.

"Rekord za ukupnu količinu padavina koje je izazvao jedan tropski sistem je oboren", objavio je na tviteru Nacionalni centar za vremenske prilike u Hjustonu.

Dosadašnji rekord je iznosio 121,9 centimetara kiše a "postavio" ga je 1978. ciklon Amelija.

Scroll to top