BalkansPress

Dobro došli!

Severna Koreja upozorila je da će naneti "najveću patnju" Sjedinjenim Američkim Državama ako Vašington nastavi da se zalaže za oštrije sankcije Ujedinjenih nacija posle šestog nuklearnog testa Pjongjanga.

U saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova kaže se da će se, ako Vašington bude uticao na usvajanje "ilegalne i nezakonite rezolucije" o oštrijim sankcijama, Pjongjang pobrinuti da SAD "plate cenu", objavila državna agencija KCNA.

 

"Mere koje će preduzeti Severna Koreja naneće SAD najveću bol i patnju ikad u njihovoj celoj istoriji", saopštilo je ministarstvo, prenosi AFP.

Svet će, kako se dodaje, "posmatrati kako Severna Koreja može da ukroti američke gangstere preduzimanjem niza akcija koje su oštrije nego što su oni ikad mogli da predvide".

Vašington želi da Savet bezbednosti UN glasa danas o uvođenju novih sankcija Pjongjangu, uprkos protivljenju Pekinga i Moskve.

SAD predlažu naftni embargo za Severnu Koreju, zamrzavanje imovine njenog lidera Kim Džong Una, ali i zabranu izvoza tekstila i isplate severnokorejskim radnicima u inostranstvu.

JUŽNA KOREJA PROTIV NUKLEARNOG ORUŽJA SAD NA SVOM TLU

Južna Koreja se protivi postavljanju američkog nuklearnog oružja na svom tlu kao odgovor na vojne provokacije zvaničnog Pjongjanga, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Južne Koreje Kang Kjung-va.

"Trenutno se to pitanje ne razmatra na nivou vlade. Naša politika je potpuna posvećenost denuklearizaciji", rekla je Kang.

Ona je naglasila da je u Južnoj Koreji, kao slobodnoj i demokratskoj državi bilo različitih stavova po tom pitanju, tako da vlada vodi računa i o javnom mnjenju koje je naklonjeno nuklearnom naoružavanju Južne Koreje.

Kang je ukazala na to da, ukoliko vlada bude prisiljena da ovo pitanje razmotri, neće biti donošenja ishitrene odluke zbog "mnogih osetljivih aspekata".

 

Ona je dodala da će Severna Koreja morati da "plati" zbog nuklearnih testova i lansiranja raketa nestabilnošću i ekonomskim poteškoćama.

"Severna Koreja je krenula nemarnim putem. Cena koju će platiti za neprestane provokacije dok ignoriše volju miroljubive međunarodne zajednice biće nestabilnost i ekonomski problemi", rekla je Kang i dodala da je Južna Koreja posvećena mirnom rešenju krize na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja je svoj peti nuklearni test sprovela 9. septembra prošle godine, a šesti je sproveden pre nedelju dana. Državni mediji Severne Koreje tvrde da je tada testirana hidrogenska bomba, koja bi mogla da se lansira raketom. Takav potez Pjongjanga izazvao je osude međunarodne zajednice i pozive na nove sankcije.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top