BalkansPress

Dobro došli!

Ruski predsednik Vladimir Putin ugostio je u četvrtak kralja Saudijske Arabije Salmana na razgovorima u Kremlju.

Mediji navode da su razgovori Putina i kralja Salmana učvrstili odnos ključan za određivanje cene nafte u svetu, kao i da bi mogli da budu važni za rešavanje sukoba na Bliskom istoku. Kralj Salman je inače prvi saudijski monarh koji je posetio Rusiju.

Na političkom frontu nije bilo znakova bitnijih iskoraka u pitanjima u kojima su Moskva i Rijad podeljeni, uključujući i činjenicu da podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom građanskom ratu, ali nije bilo ni znakova javno izraženih neslaganja.

– Ta poseta daće nov podsticaj razvoju bilateralnih odnosa – rekao je Putin na početku susreta s kraljem Salmanom.

 

Saglasnost u borbi protiv terorizma

Na konferenciji za medije o razgovorima dvojice čelnika ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov fokusirao se na područja u kojima su dve zemlje saglasne.

Lavrov je rekao da su se Putin i Salman saglasili po pitanju važnosti borbe protiv terorizma, nalaženja mirnog rešenja za sukobe na Bliskom istoku i načela teritorijalnog integriteta.

U konkretnom izrazu produbljivanja veza, Saudijska Arabija je rekla da je potpisala memorandum o razumevanju povodom kupovine sistema S-400 od ruskog državnog izvoznika oružja.

– Dvojica čelnika imala su „prijateljski i sadržajan razgovor na temelju želje Moskve i Rijada da sistemski grade obostrano korisno partnerstvo u svim sferama – rekao je Lavrov na konferenciji na kojoj je bio i njegov saudijski kolega Adel al-Jubeir.

– Verujemo da su se otvorile nove mogućnost za razvoj naših odnosa koje ranije nismo ni zamišljali – rekao je saudijski ministar spoljnih poslova i dodao:

– Odnosi Rusije i Saudijske Arabije dostigli su istorijski trenutak – rekao je on.

– Sigurni smo da će dalje snaženje rusko-saudijskih odnosa imati pozitivan uticaj na snaženje stabilnosti i sigurnosti u regiji i svetu – dodao je on.

Rijad podržava pobunjenike protiv vlasti sirijskog predsednika Bašara al Asada, dok su ruske snage i iranske milicije stale na Asadovu stranu, te je time Moskva u savezu s Iranom, glavnim suparnikom Saudijske Arabije u regiji.

Moskva i Rijad su, u nastojanju da podignu cene nafte u svetu, sarađivali na postizanju sporazuma između OPEC-a i drugih izvoznica nafte o smanjenju proizvodnje do kraja marta 2016.

 

Pokvarile se pokretne stepenice

Poseta saudijskog kralja Salmana Rusiji počela je kvarom na njegovim zlatnim pokretnim stepenicama.

Naime, dok je izlazio iz aviona stepenice su prestale da rade, kralj je zbunjeno sačekao oko 30 sekundi, kada je video da se stepenice neće pokrenuti morao je da se "žrtvuje za narod i državu te je odlučio da pokuša peške".

(BalkansPress / InterMagazin)

Scroll to top