Ambasador Španije u NATO Migel Agire de Karser, je tokom posete bazi KFOR u Prištini, od kosovskih zvaničnika tražio da se ne predstavljaju funkcijama.

Kako prenosi prištinski „Ekspres“, tokom posete koja se dogodila prošle nedelje, on je od kosovskog premijera Ramuša Haradinaja zatražio da se ne predstavlja kao premijer, kao i od drugih kosovskih zvaničnika da se ne predstavljaju funkcijama koje obavljaju, a od predstavnika Kosovskih bezbednosnih snaga da budu budu bez uniformi.

 

List navodi da je to bio dan kada je Španija bila suočena sa nezavisnošću Katalonije a španski ambasador u NATO je postavio uslove pod kojima zvaničnici kosovskih institucija mogu da prisustvuju sastanku sa ambasadorima NATO-a.

Izvori „Ekpresa“ ukazuju da je Haradinaj na to odgovorio odbijanjem da prisustvuje sastanku, a potom i odbijanjem da učestvuje na zajedničkoj konferenciji sa visokim zvaničnicima NATO u štabu Kfora.

Delegaciju NATO-a predvodila je zamenica generalnog sekretara NATO-a Rouz Getemeler, koja se sastala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Ona se, kako navodi „Ekspres“, obraćala kosovoskim zvaničnicima samo ličnim imenima, ne pominjući njihove funkcije i vodeći racuna da se ne prejudicira ništa o statusu Kosova.

Španija nije priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, uz još četiri zemlje EU.

Scroll to top