BalkansPress

Dobro došli!

U Španiji se nastavljaju previranja u vezi sa katalonskim proglašenjem nezavisnosti, a u dramu se uključila i francuska pokrajina poznata kao Severna Katalonija, sa željom da se otcepi od Francuske i ujedini se sa nezavisnom Katalonijom.

U nedelju je oko 2.000 stanovnika Perpinjana, grada u jugozapadnoj francuskoj pokrajini Istočni Pirineji, izašlo na proteste pod sloganom „Mi smo Severni Katalonci, želimo da odlučujemo„, mašući katalonskim zastavama.

 

Objašnjenje zašto bi hteli da se ujedine s Katalonijom je što se ta francuska pokrajina, koja se graniči s Katalonijom, zapravo istorijski deo Katalonije koji je pripao Francuskoj u skladu sa Pirinejskim sporazumom 1659, posle rata između Francuske i Španije koji je počeo 1635. u sklopu Tridesetogodišnjeg rata.

*Foto: Epa

Francuska je ovim sporazumom anektirala takozvanu Severnu Kataloniju, a takvo razgraničenje održalo se sve do danas.

Prema popisu stanovništva iz 2011, ova francuska regija ima 462.705 stanovnika, a katalonski je priznat kao jedan od službenih jezika regije, iako većina stanovnika govori francuski.

Za razliku od Katalonije, ova regija nema autonomni status, ali ime Severna Katalonija ili francuska Katalonija i dalje se koristi u nezvaničnom kontekstu.

 

Protesti u Severnoj Kataloniji održani su upravo na godišnjicu Pirenejskog sporazuma, a zahtev demonstranata mogao bi da krizu zbog katalonskih težnji ka nezavisnosti proširi i na Francusku.

Osim u Francuskoj, proteklog vikenda protesti solidarnosti sa katalonskim pokretom za nezavisnost održani su i u drugoj španskoj pokrajini sa izraženim separatističkim pokretom, Baskiji.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top