BalkansPress

Dobro došli!

Severna Koreja je samu sebe nezavisno proglasila nuklearnom državom i ne treba joj priznanje Zapada kao uslov za pregovore o rešenju za Korejsko poluostrvo, rekao je šef delegacije ruske Dume po povratku iz Pjongjanga, izrazivši uverenje da je Severna Koreja spremna za pregovore, ali uz posredovanje Rusije.

"Njima (Pjongjangu) nije potrebno priznanje Zapada. Severna Koreja odavno sebe smatra nuklearnom državom. Uz to, nakon što su izveli najnoviju raketnu probu (29. novembra), oni veruju da su dostigli jednakost sa SAD (po pitanju nuklearnog naoružanja)", rekao je koordinator grupe ruskih poslanika za odnose s parlamentom Severne Koreje Kazbek Taisajev, prenosi Tas s.

 

On je to naveo u komentaru na nedavne navode da Severna Koreja postavlja priznavanje svog nuklearnog statusa kao uslov za pregovore.

Taisajev ističe da Severna Koreja "ne veruje nikome sem Rusije".

"Godine 2016, severnokorejske vlasti i njihov lider Kim Džong-Un bili su spremni da obustave probe, ali su SAD i Južna Koreja nastavili da izvode vojne vežbe i da provociraju Severnu Koreju svojom retorikom. Ipak, imam osećaj da su spremni za pregovore ako dobiju garancije da ih niko neće napasti", rekao je on.

Taisajev je ukazao da Severna Koreja vidi aktivnosti Vašingtona i Seula u blizini svojih granica "kao direktnu pretnju po svoju bezbednost".

Delegacija Grupe prijateljstva ruske Države Dume na čelu sa koordinatorom Kazbekom Taisajevim boravila je u poseti Severnoj Koreji, na poziv parlamenta te zemlje, od 27. novembra do danas, navodi ruska agencija.

Prema rečima Taisajeva, tokom te posete ruska delegacija imala je razgovore u severnokorejskoj Vrhovnoj narodnoj skupštini, Ministarstvu spoljnih poslova i Centralnom komitetu Radničke partije.

"Svi sastanci su održani u prijateljskoj atmosferi, bez ikakvih zabranjenih tema", zaključio je šef ruske parlamentarne delegacije.

Scroll to top