BalkansPress

Dobro došli!

Najhladniji decembar u poslednjih sedam godina pokvariće prosek jedne od najtoplijih godina u Evropi ikada, procenjuju svetski meteorolozi.

Prva polovina meseca biće neobično hladna, pre nego što se temperature ponovo popnu na uobičajeni nivo za ovo doba godine, prenosi Blumberg.

 

Vreme u decembru bi ove godine ipak moglo da bude najhladnije zabeleženo još od 2010. zbog ledenog talasa koji stiže sa Islanda i severa Rusije, koji će se arktičkim vetrovima raširiti po celom kontinentu, rekao je Tajler Ros, meteorolog kompanije "Akuveder" u Pensilvaniji.

I pored toga što je Evropa dobro opremljena gasom i strujom za ovo doba godine, u narednom periodu će biti na testu zbog očekivanih hladnoća.

"Ove zime ekstremna, čak i opasna zima preti u decembru. Sneg će padati u istočnoj Evropi sa zahlađenjem, a proširiće se ka centralnoj Evropi i možda ka Ujedinjenom Kraljevstvu", rekao je analitičar Džo Daleo i šef meteorološkog instituta Vederbel Analitiks.

 

Ledeno vreme koje je najavljeno za decembar već je nastupilo u Evropi, što se vidi po temperaturama najavljenim za Nemačku koje će, prema procenama, već danas ići ispod nule u odnosu na 10-godišnji prosek za ovo doba godine u toj zemlji, koji je iznosio 3,4 stepena celzijusovih, a kako se navodi, minusi su najavljeni i u Českoj.

Najhladnije će, prema procenama stručnjaka biti u prvoj polovini decembra u Norveškoj i širom jugoistočne Evrope, nakon čega će ponovo nastupiti nešto toplije vreme.

Promena na toplije uslediće u severnoj Evropi sredinom meseca, ali se dodatna zahlađenja očekuju i krajem meseca, posebno u južnim delovima.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top