BalkansPress

Dobro došli!

Donald Tramp, predsednik Amerike, priznao je Jerusalim kao glavni grad Izraela. Ova odluka iaće dalekosežne posledice, javljaju svetski mediji.

Tramp je nakon ove odluke naložio Stejt departmentu i da se američka ambasada premesti iz Tel Aviva u Jerusalim.

Predsedik SAD je tim povodom izjavio da je ovo "konstatovanje realnosti" i "nešto što je moralo da bude urađeno".

 

Tramp je u svom obraćanju dodao i da SAD "ostaju duboko posvećene tome da olakšaju postizanje mirovnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv za obe strane na Bliskom istoku".

Netanijahu pozdravio odluku Trampa - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu pozdravio je danas kao "istorijsku" odluku američkog predsednika da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela i premesti ambasadu SAD u taj grad.Netanijahu je pozvao druge zemlje da slede postupak SAD i premeste svoje ambasade u Izraelu u Jerusalim, prenosi Rojters.Izraelski premijer je u ranije snimljenoj video poruci rekao da svaki mirovni dogovor sa Palestincima mora da uključi Jerusalim kao izraelsku prestonicu.

- Jerusalim je srce tri velike religije, ali i jedne od najuspešnijih demokratija u svetu. Izraelski narod je izgradio državu u kojoj ljudi svih vera imaju pravo da žive i uživaju u svojim verovanjima. Jerusalim je danas, ali će biti i ubuduće, mesto na kojem se Jevreji mole, gde Hrišćani hode i Muslimani se klanjaju - rekao je Tramp.

EU ozbiljno zabrinuta - EU je danas izrazila ozbiljnu zabrinutost nakon što je predsednik SAD Donald Tramp priznao Jerusalim kao prestonicu Izraela, navodeći da bi to moglo da ima reperkusije po mirovnu perspektivu. "Aspiracije obe strane moraju biti ispunjene i mora se naći način da se putem pregovora reši status Jerusalima kao buduće prestonice obe države", navela je šefica za spoljnu politiku EU Federika Mogerini u saopštenju, prenosi Rojters.

Ipak, da to neće biti baš tako potvrdio je palestinski predsednik Mahmud Abas, koji je do sada više puta upozoravao da bi ovaj potez mogao da ugrozi, pa čak i uništi, mirovni proces na Bliskom istoku.

Nakon ove Trampove odluke stotine Palestinaca izašlo je na ulice u pojasu Gaze, paleći američke i izraelske zastave.

Palestinci, inače, taj grad nazivaju svojom "večitom prestonicom".

Palestinska organizacija Hamas pozvala je Palestince da u petak izađu na ulice zbog ove Trampove odluke. Oni su petak nazvali "Danom besa".

Tramp je Stejt departmentu dao rok od šest meseci da preseli ambasadu u Jerusalim.

 

Islamske zemlje osuđuju Trampovu odluku

Odluka predsednika SAD Donalda Trampa da Jerusalim prizna kao prestonicu Izraela izazvala je osudu i žestoke reakcije muslimanskih zemalja širom Bliskog istoka.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova danas je osudilo odluku SAD da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, nazivajući je "neodgovornom" i pozvao Vašington da preispita taj potez.

Egipat odbacuje odluku SAD o premeštanju ambasade u Jerusalim, saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Egipta i dodaje da Trampovo priznanje Jerusalima kao izralske prestonice ne menja pravni status grada, prenosi Rojters.

Zapad protiv Trampa - Nemačka ne podržava odluku predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopštila je danas neamčka kancelarka Angela Merkel. "Nemačka Vlada ne podržava odluku Trampove administracije da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. Nemačka Vlada nema takvu poziciju, jer bi status Jerusalima trebalo rešiti kroz soluciju dve države", rekla je Merkelova, prenosi Rojters. Britanska premijerka Tereza Mej ne slaže se sa odlukom predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, jer smatra da ta odluka neće doprineti miru u regionu, saopštio je danas portparol Mejove. "Ne slažemo se sa odluko SAD da prebace svoju ambasadu i priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela.Verujemo da to ne pomaže miru u regionu", saopštio je portparol, prenosi AP. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao je da nema alternative dvodržavnom rešenju između Izraela i Palestinaca i da je Jerusalim pitanje koje treba da bude rešeno u direktnim pregovorima o konačnom statusu. "Uvek sam bio protiv bilo kojih unilateralnih mera koje će ugroziti šanse za mir između Izraelaca i Palestinaca", rekao je Gutereš posle odluke predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da Francuska ne podržava "unilateralnu" Trampovu odluku i pozvao na smirivanje situacije širom regiona. "To je odluka za žaljenje. Francuska ne odobrava tu odluku koja ide protiv međunarodnog prava i svih rezolucija Saveta bezbednosti UN", rekao je Makron novinarima u Alžiru.

Ministarstvo spoljnih poslova Irana saopštilo je da Iran "ozbiljno osuđuje" odluku SAD koja, kako se navodi, krši međunarodne rezolucije.

Saudijska Arabija izrazila je takođe protivljenje Trampovom potezu navodeći da on "provocira osećanja muslimana širom sveta".

Katar je takođe ocenio da odluka o premeštanju američke ambasade u Jerusalim predstvlja "opasnu eskalaciju i smrtnu kaznu za sve koji žele mir", prenosi Al Džazira.

Jordanski kralj Abdulah II izrazio je zabrinutost u telefonskom razgovoru sa Trampom kome je rekao da ignorisanje prava Palestinaca, muslimana i hrišćana u Jerusalimu može samo da izazove širenje ekstremizma.

Liban takođe upozorava da Trampova odluka preti mirovnom procesu i stabilnosti u regionu.

(BalkansPress / Alo.rs)

Scroll to top