BalkansPress

Dobro došli!

Rusko Ministarstvo odbrane saopštava, u incidentu koji se dogodio u vazdušnom prostoru Sirije ruski avion Suhoj-35 oterao je američki stelt borbeni avion F-22 dalje od para ruskih borbenih aviona.

Njujork tajms objavio je da Pentagon optužuje ruske avione da lete previše blizu njihovim u vazdušnom prostoru iznad Sirije.

 

U vazduhu iznad zapadne obale reke Eufrat 23. novembra, američki borbeni avioni F-22 aktivno su ometali dva ruska napadačka borbena aviona Suhoj-24 u ispunjavanju njihovog borbenog zadatka da unište komandni centar Islamske države u blizini Majadina, rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

On je, kako prenosi Tas s, dodao da su "Avioni F-22 ispalili lažne mete" i da su "konstantno izvodili manevre kako bi simulirali borbu u vazduhu".

- Avion F-22 "izveo je opasne manevre i žurno odleteo u irački vazdušni prostor, nakon što se ruski SU-35S pojavio u blizini - rekao je Konašenkov. 

Američka strana povodom ovog i mnogih drugih incidenata u vazduhu iznad Sirije nije odgovorila na ruske komande iz baze Hmejmim (u Siriji), naglasio je on.

Kako prenosi ruska agencija, "Njujork tajms" je, pozivajući se na Pentagon, izvestio da su "ruski borbeni avioni leteli opasno blizu američkih ratnih aviona u istočnoj Siriji".

Konašenkov je danas naglasio i da je "većina bliskih susreta ruskih i američkih vazdušnih snaga u oblasti Eufrata izazvana američkim pokušajima ometanja uništenja terorista ID."

 

- Za razliku od ruskih snaga vazdušne odbrane, međunarodna koalicija na čelu sa SAD deluje nezakonito u Siriji - rekao je Konašenkov.

Kako bi izgledao sukob Su 35 i F 22 pogledajte u sledećem video zapisu!!!

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top