BalkansPress

Dobro došli!

Neke porodice zbog bede u kojoj žive i velikog broja članova ne mogu reći 'ne' proscima koji nude stotine dolara za njihove maloletne ćerke.

Devetogodišnja devojčica iz Jemena umrla je od unutrašnjeg krvarenja zadobijenog prilikom prve bračne noći koju je provela sa suprugom pet puta starijim od nje, nakon što su je prisilili na brak.

Rawan je umrla u Hardhu, plemenskom području koje se graniči sa Saudijskom Arabijom. Aktivisti traže hapšenje mladoženje i njegove porodice kako bi se s vremenom prestalo s mučnom praksom unapred dogovorenih brakova između devojčica i starijih muškaraca u Jemenu.

 

Ova tradicija koja se praktikuje širom Jemena privukla je međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava koje vrše pritisak na Vladu da zakonom zabrane sklapanje brakova sa decom.

Siromaštvo koje vlada zemljom igra veliku ulogu u toj praksi, jer neke porodice zbog bede u kojoj žive I velikog broja članova ne mogu reći 'ne' proscima koji nude stotine dolara za njihove maloletne ćerke.

Prema jemenskim običajima mlade devojke mogu biti vaspitane u poslušne žene, mogu se lakše odbraniti od iskušenja i mogu roditi puno više dece.

Prema podacima jemenskog ministarstva više od četvrtine tamošnjih devojaka uda se pre navršene 15. godine.

Jemen je davno postavio starosnu granicu od 15 godina kao najnižu za sklapanje braka, ali parlament je taj zakon poništio 1990. godine kazavši da bi o tome trebali odlučiti roditelji devojaka.

Scroll to top