BalkansPress

Dobro došli!

Stručnjaci: Amerika namerno izaziva krizu! Region se suočava sa ozbiljnim spoljnjim i unutrašnjim pretnjama, pa mogu da se dogode protesti i nemiri koji će proizvesti ozbiljne posledice po države Zapadnog Balkan, poručuje Hojt Ji.

Američki diplomata Brajan Hojt Ji, koga nazivaju "specijalcem za Balkan", ničim izazvan najavljuje novi rat u našem regionu!

 

Hojt Ji smatra da se Zapadni Balkan, pa samim tim i Srbija, suočava sa spoljnim i unutrašnjim pretnjama koje mogu proizvesti ozbiljne posledice! Prema njegovim rečima, mogući su protesti i nemiri protiv aktuelnih vlasti u balkanskim državama (!), pa je Vašington spreman da pomogne u borbi protiv destabilizacije.

Stejt department: Hojt Ji podneo ostavku - Brajan Hojt Ji podneo je ostavku na mesto pomoćnika zamenika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju, potvrđeno je "Al Džaziri" u Stejt departmentu. 
Kako se navodi, Hojt Ji je o napuštanju dužnosti, koju je obavljao od 2013. godine, obavestio kolege u američkom ministarstvu spoljnih poslova. Kao njegov naslednik neslužbeno se spominje nekadašnji šef misije OSCE u BiH Džonatan Mur.

Stručnjaci, međutim, tvrde da predviđanje američkog diplomate zapravo znači da Zapad izaziva novu krizu na Balkanu, pre svega zbog straha od Rusije, kako bi se kasnije pojavio kao spasilac!

 

Vruća tačka

Komentarišući američki izveštaj "Preventivni angažman", u kom se tvrdi da je Balkan među 30 potencijalnih "vrućih tačaka" kojima prete politički nemiri i ekstremno nasilje, Hojt Ji potvrđuje da je to ozbiljno upozorenje.

- Region se suočava sa ozbiljnim izazovima, spoljnjim i unutrašnjim pretnjama koje ako ostanu bez odgovora, mogu proizvesti ozbiljne posledice. Krhke institucije, slaba vladavina prava i neslobodni mediji omogućavaju korupciju, obeshrabruju investicije i teraju građane da emigriraju. Protesti i nemiri mogu da se dogode ako vlade ne ispune svoja obećanja - naglašava Hojt Ji za podgoričke "Vijesti", dodajući da SAD nameravaju da ostanu prisutne na Balkanu i pomognu vladama na Balkanu da se suprotstave tim pretnjama.

Aleksandar Pavić, analitičar ruskog Fonda strateške kulture, na drugoj strani smatra da američki diplomata govori kao član "duboke države" koja živi od stvaranja i podgrevanja sukoba širom sveta, pa i na Balkanu.

- To je jedini način da zadrže uticaj i neće se libiti da koriste sva sredstva. To je i organizovanje protesta i nemira, ali i gore stvari poput podrške teroristima. Hojt Ji ovo predstavlja kao "predviđanje", ali je jasno da je to pretnja. To ne znači, međutim, da treba da se odreknemo nacionalnih interesa. Jer alternativa je prihvatanje njihove vizije u kojoj Srbija treba da bude što slabija kako bi lakše mogli da nas kontrolišu - upozorava Pavić.

Hojt Ji ambasador SAD u Sarajevu? - Američki diplomata Brajan Hojt Ji biće postavljen za novog ambasadora SAD u Sarajevu, a ne u Makedoniji, kao što je ranije najavljeno iz Stejt departmenta, preneli su mediji, pozivajući se na nezvanične informacije iz diplomatskih krugova u Beogradu. Kako se prenosi, ipak, još uvek je reč samo o spekulacijama jer mandat aktuelnog američkog ambasadora u Skoplju traje do leta, pa će do tada i zvanično biti poznato gde će Hojt Ji biti postavljen.

Izazivaju, pa gase požare

Bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da se sada vide jasne namere da se destabilizuje region.

- Srbija će biti u središtu sve složenijih dejstava, koja podrazumevaju i ono o čemu Hojt Ji govori - podsticanje protesta i nemira. Već se vidi da nova taktika podrazumeva američku pomoć u rešavanju onoga što zovu "srpska zavisnost od Rusije". Amerikanci proizvode krize kako bi se kasnije pojavili kao dobronamerni spasioci i prijatelji - zaključuje Karan.

Rusija je lažni prijatelj, ucenjuje države Balkana - Hojt Ji je izjavio i da se države regiona moraju odupreti "lažnom prijateljstvu nekih stranih aktera koji zanemaruju međunarodno pravo ili se suprotstavljaju zapadnoj orijentaciji Balkana". Rusija je, na primer, pokazala spremnost da se meša u izbore, podriva ključne institucije Zapada, kao što su NATO i EU, koristi snabdevanje energijom kao političko oružje i slabi poverenje u demokratiju i slobodno tržište. Nastavićemo da pomažemo našim partnerima da osnaže otpornost na takav maligni uticaj, uključujući jačanje policijskih i pravosudnih institucija, borbu protiv energetskog snabdevanja i unapređenje održivog ekonomskog rasta i evroatlantskih integracija - rekao je on.

(BalkansPress / Informer.rs)

Scroll to top