BalkansPress

Dobro došli!

Predsednik Amerike ima tri opcije o kojima razmišlja da zamene Brajana Hojt Jija na funkciji koju je obavljao na Balkanu, a među njima su dva bivša američka ambasadora, iz Prištine i Bosne, dok je treći lični Trampov favorit.

Donald Tramp, američki predsednik, trebalo bi u naredne dve nedelje da obelodani ko će zameniti Brajana Hojta Jija na funkciji koju je obavljao kao zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Balkan. 

 

Trenutno ga na toj funkciji zamenjuje Metju Plamer, američki veteran u diplomatiji i dobar poznavalac prilika na Balkanu, ujedno i veliki zaštitnik Brajana Hojta Jija.

Izvori Sputnjika tvrde da je ovo pitanje toliko bitno za albanske i bošnjačke lobiste u američkom Kongresu, da se na ljude koji imaju uticaj na Trampa vrši neviđen pritisak. Kako trenutno stvari stoje, Trampu su predložene tri osobe za ovu funkciju.

*Foto: Reuters

Prva je bivši ambasador Amerike na Kosovu iz perioda Klintonove administracije — Kristofer Del. Za njega iz petnih žila lobiraju albanski lobisti i pobornici spoljne politike koju je vodio Bil Klinton na Balkanu. 

Ako se ove spekulacije ostvare, Del, osim što bi imao veliki politički uticaj kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, navodno, ima i lične interese, jer, kako se spekuliše, u tesnim i poslovnim vezama je sa američkom korporacijom koja učestvuje u gradnji puta od Tirane do administrativne linije na Merdaru. 

 

Američka firma koja učestvuje, pored Turske, u ovoj izgradnji ima 15 odsto od ukupne vrednosti posla, a ugovoreni iznos je, kako se tvrdi, veći od 620 miliona evra.

Ova opcija što se tiče Srbije je ista, ako ne i gora od Jija, s obzirom da je Del neko ko je već ovde boravio i upoznat je sa činjenicama, ali i sa ljudima“, navodi naš izvor.

*Foto: AP Photo

Druga opcija, koja je u stvari po rečima našeg sagovornika lični Trampov predlog, jeste mladi anonimni diplomata bez iskustva i navodno nema nikakve dodirne tačke sa ovim delom sveta.

„Samo mali krug ljudi oko Trampa zna ko je u pitanju. Navodno je u pitanju mlada osoba koja se istakla u Trampovoj kampanji i za koga predsednik SAD smatra da će dosledno sprovoditi njegovu spoljnu politiku, pošto je Balkanu potrebno novo lice u skladu sa novom spoljnom politikom koju Tramp preferira“, navodi naš sagovornik, uz napomenu da bi ovo mogao da bude mač sa dve oštrice, s obzirom na zapetljane prilike u regionu.

Kao treća opcija pominje se ime bivšeg ambasadora OEBS-a u BiH - Džonatana Mura.

(BalkansPress / Sputnik)

Scroll to top