Jedan putnik je u džepu sedišta aviona pronašao ni manje ni više nego tajna dokumenta vlade SAD, koja su "od izuzetnog značaja za bezbednost domovine", i koja su nosila oznaku "samo za službenu upotrebu". Prethodno je Natan Raser student iz Australije otkrio gde se nalaze i supertajne vojen baze SAD na Bliskom Istoku i u Africi.

Putnik u avionu koji je pronašao supertajne dokumete je novinar CNN, a u papirima su bile poverljive antiterorističke informacije u vezi sa američkom fudbalskom ligom Superboul.

 

Reč je o dokumentima američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti, koji su u džepu zaboravljeni zajedno sa pasošem i maršrutom naučnika koji je u nedelju bio zadužen za sprovođenje protokola u vezi sa bioterorizmom, odnosno zloupotrebom antraksa na događaju Superboul LII u Mineapolisu.

CNN nije želeo javno da otkriva dokumenta do kraja Superboula, jer je ministarstvo izrazilo zabrinutost da bi objavljivanje takve vesti moglo da ugrozi bezbednost 73.000 posetilaca ovog događaja.

Novinska kuća takođe je odlučila da ne objavljuje veliki broj informacija pronađenih u dokumentima, jer bi na taj način mogla da ugrozi nacionalnu bezbednost.

Uprkos tome što CNN nije saznao ko je ostavio dokumenta i nije saopštio o kojoj avio-kompaniji je reč, ime osobe na pasošu bilo je Majkl V. Volter. 

Gotovo u isto vreme student iz Australike Natan Raser je, zahvaljujući navici američkih vojnika da ne isključuju svoje fitnes-trekere i aplikaciji koja registruje gde trče i bave se sportom, otkrio gde se nalaze i supertajne vojne baze SAD na Bliskom Istoku i u Africi.

 

Natana je posebno interesovao Bliski Istok, a tu je želeo da proveri: može li se pomoću treker-tačaka utvrditi gde se nalaze američki vojnici. Bio je to pun pogodak: "Taj deo karte iste kompanije svetleo je kao novogodišnja jelka".

Idući Raserovim tragom, u međuvremenu se proslavio i novinar Adam Ronsli koji je otkrio mnoštvo treker-tragova na plaži glavnog grada Somalije, Mogadiša, gde se nalazi tajna baza CIA.

Treker-tačaka samo nema na teritoriji Irana. A ni oko lokacija u Siriji gde se nalaze vojnici te zemlje.

U prvim satima skandala, dok su Pentagon i CIA pokušavali da nešto urade sa takvim "curenjem" kolosdalne količine tajnih informacija,  korisnici interneta su se takmičili ko će pronaći više američkih "tajnih objekata" po svetu.

Propusti i nesposobnost američkih bezbedonosnih službi uveselili su Rusiju, čiji su bezbedonosne službe u šali ponudile pomoć američkim kolegama kako im se više ne bi dešavale takve gluposti.

Prema nezvaničnm informacijama iz Kremlja, Putinovi ljudi su čak organizovali zabavnu igru ko će pronaći više tajnih baza CAI i SAD u svetu.

(BalkansPress / Mediji)

Scroll to top