Jan Kavan, bivši šef diplomatije Češke i Zemanov prijatelj prvi na listi onih koji traže poništenje priznavanja. U više gradova 17. februara, na dan samoproglašenja nezavisnostikreće inicijativa za novu odluku.

Na tradicionalnom protestu protiv samoproglašenja Kosova za samostalnu državu, u Pragu će 17. februara početi potpisivanje peticije za češko povlačenje priznavanja tzv. Tačijeve republike. Na dokument koji treba da se nađe pred češkim parlamentom i vladom prvi potpis je stavio Jan Kavan, nekada šef spoljnih poslova Češke, potpredsednik vlade i predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

 

Pridruživanje incijativi najavili su ugledni političari iz raznorodnih stranaka. Nadamo da će se našoj peticiji pridružiti i predsednik Miloš Zeman - ovako govori Milutin Ilić, savetnik za Balkan češkog poslanika Jaroslava Foldine, čija je konsultantska kuća “Geopolitikon” organizator potpisivanja peticije. On podseća da se protesti protiv proglašenja kosovske nezavisnosti održavaju kontinuirano od 2009, dok svakog 24. marta prijatelji Srbije protestuju na Vaclavskim namjestima zbog nelegalnog bombardovanja Srbije. To traje od 1999.

U peticiji, u čijem su sastavljanju učestvovali i Jaroslav Foldina i režiser Vaclav Dvoržak, uz tri NVO, prijatelji srpskog naroda, o ovoj državi se kaže:

“Priznavanje samoproglašene države kosovskih Albanaca bilo je grubo kršenje međunarodnog prava od strane tadašnje češke vlade. Tadašnja vlada Češke Republike zanemarila je preporuke parlamenta Češke Republike i besprizorno je prekrojila važeće međunarodne sporazume i svoje međunarodne obaveze, kao što je povelja UN, Helsinška deklaracija iz 1975. godine, Kumanovski sporazum iz 1999. godine i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244... Zbog toga, tražimo da današnja češka vlada ispravi sramotu tadašnje Topolankove vlade, koja nas je tim činom uvrstila među države u kojima vladaju zakoni džungle, što je za nas, češke državljane, apsolutno neprihvatljivo.”

 

Zeman misli isto

- Češki predsednik je u više navrata javno rekao da Kosovom vlada mafijaški režim koji se finansira trgovinom narkoticima. Ukazivao je da je politika EU na Balkanu zbog KiM u ćorsokaku i da nema reda i vladavine prava. U međuvremenu njegov stav je postao još oštriji. Ne manje važna činjenica jeste da sve više Čeha ustaje protiv diktata Brisela i Vašingtona - kaže Ilić.

(BalkansPress / Novosti.rs)

Scroll to top