BalkansPress

Dobro došli!

Rajder je rođen s retkim oboljenjem koje pogađa jednu od 50.000 osoba. Do sada je imao sto pedeset hirurških zahvata, koji su mu pomogli da jede, diše, govori, da živi. Međutim, bolest nije sputala ovog dečaka jer se on, trudi da živi poput svojih vršnjaka, bez obzira na sve.

Rajder Hamrik, koji živi u Pitsburgu u Pensilvaniji u SAD, je rođen sa dijagnozom limfne malformacije, retke bolesti usled koje se javlja otok  lica, vrata, grla, leđa i medijastinuma. Dečakova majka Emili priseća se kao je glava njenog sina bila drastično veća u odnosu na telo:

 

-Njegova glava je bila veoma otečena zbog bezbrojnih cisti koje su se formirale iznova i iznova.

Otoci su dečaku otežavali disanje i gutanje, te je prvih sedam meseci života proveo u bolnici. Skleroterapija je bila glavni metod lečenja. Imao je pedeset takvih terapija pre nego što je mogao normalno i stabilno da diše.

- Od kako su mi doktori posle porođaja rekli da moja beba verovatno neće preživeti, od tada me više ništa nije tako jako pogodilo i konstantno sam zahvalna što je živ- navodi Emili.

*Foto: Printskrin / Ap / Caters TV

Zbog drugačijeg lica i slušnih aparata, Rajder privlači pažnju okoline i školskih drugara. Ove godine je pošao u predškolsko, a njegova majka kaže da je to za njih bio veliki korak. To je podrazumevalo dosta izloženosti radoznalim pogledima, pa je Emili poslala pismo svakom detetu iz odeljenja, u kom je objasnila koliko je zapravo njen sin sličan njima.

 

- Napisala sam,  "Biću s vama u razredu. Ja izgledam drugačije, ali volim iste stvari kao i vi", to je bilo veoma dobro prihvaćeno i mislim da je to najbolja stvar koju sam mogla da uradim- zaključuje Rajderova majka.

*Foto: Printskrin / Ap / Caters TV

(BalkansPress / Telegraf.rs)

Scroll to top