BalkansPress

Dobro došli!

Ruski predsednik Vladimir Putin potvrdio je da je 2014. godine odobrio obaranje putničkog aviona koji je, kako mu je rečeno, nosio bombu, a meta mu je bila ceremonija otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

On je u dokumentarnom filmu „Putin“ objasnio da su mu bezbednosni službenici 7. februara 2014. godine, uoči ceremonije otvaranja Olimpijskih igara, telefonom javili da je otet avion na letu iz Ukrajine ka Istanbulu i da otmičari zahtevaju da slete u Soči.

 

– To je veoma osetljiva stranica u istoriji Olimpijskih igara. Nije slučajno što ne spominjemo taj incident – rekao je Putin.

Direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov ispričao je u filmu da su piloti turske avio-kompanije „Pegazus“ prijavili da jedan od putnika poseduje bombu i da zahteva da letelica promeni kurs ka Sočiju.

Prema njegovim rečima, u avionu je bilo 110 putnika, dok je na stadionu u Sočiju ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara prisustvovalo više od 40.000 ljudi.

Putin je tada zatražio savet od bezbednosnih zvaničnika, koji su mu rekli da je prema vanrednim procedurama u sličnim situacijama predviđeno obaranje aviona.

– Rekao sam da deluju u skladu sa planom – rekao je Putin i dodao da je neposredno posle toga došao na stadion u društvu sa zvaničnicima Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Nekoliko minuta kasnije, Putin je dobio novi telefonski poziv u kom je obavešten da je u pitanju bila lažna uzbuna, da je putnik bio pijan i da je avion nastavio let ka Turskoj.

(BalkansPress / Intermagazin.rs)

Scroll to top