BalkansPress

Dobro došli!

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu (62) uputio je do sada najoštrije upozorenje Americi da će ruske snage oboriti svaki američki avion i raketu ukoliko vojska te zemlje bude dejstvovala po Damasku sirijskoj prestonici i armiji predsednika Bašara el Asada.

Takve dramatične izjave prvog čoveka ruskih oružanih snaga najozbiljnija su ruska pretnja Vašingtonu otkako su se odnosi dve sile ponovo zakuvali zbog situacije u provinciji Guta u okolini Damaska. Reč je o oblasti koju su pod kontrolom godinama držale pobunjeničke snage suprotstavljene režimu Bašara el Asada, a koje je Amerika zdušno podržavala. Međutim, nakon što je sirijska vojska krenula u konačni obračun protiv njih posle poraza ekstremista ID na tom prostoru, SAD su ih optužile da čine genocid nad civilnim stanovništvom. Međutim, to je Zapadu, kako tvrde Rusi kao najveći saveznici sirijskog lidera, samo izgovor da napadnu armiju oko Damaska, a zatim i odu korak dalje u svrgavanje Asada.

 

– Bićemo prinuđeni da oborimo sve američke rakete i avione ako samo budu pomislili da mogu da udare na Damask – poručio je jasno Šojgu, dok je šef ruskog štaba Valerij Gerasimov istakao da je broj ruskih državljana u Siriji veliki, te da Moskva neće dozvoliti da im se bilo šta loše dogodi.

– Amerika planira da optuži sirijske snage da koriste hemijsko oružje i da ih u tome podržava Rusija. Nameravaju da to iskoriste za napade na položaje na zemlji na sirijsku armiju – istakao je Gerasimov.

Ambasadorka SAD u UN Niki Hejli u ponedeljak je izjavila da će SAD preduzeti neophodne akcije u Siriji ako Savet bezbednosti ne reaguje na napade hemijskim oružjem.

– Kada je UN odbio da reaguje na Asadove hemijske napade 2017, naše snage su sprovele uspešan napad na njegove vojne baze – izjavila je Hejlijeva, optužujući Rusiju i Damask da pod izgovorom borbe protiv terorizma bombarduju nedužne civile.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji tvrdi da je u ratu u Siriji, koji je počeo pre sedam godina, ubijeno oko 511.000 ljudi. Analitičari tvrde da Rusija više ne može mirno da posmatra kako njihovi navodni saveznici koriste različite izgovore i sredstva da svrgnu Asadov režim u Damasku. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov povodom krize u Guti izjavio je nedavno da su SAD potpomogle opsadu kampova za izbeglice i da koriste islamske teroriste kako bi u tom delu Sirije stvorile snažno uporište za borbu protiv sirijskih oružanih snaga.

 

Koliko je situacija na relaciji Ankara-Vašington loša, potvrdio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, koji je istakao da Turci na Amerikance gledaju kao na izdajnike i lažove.

– Turska ima negativno mišljenje prema Americi zato što nikada ne drži reč i uvek laže – izjavio je Čavušoglu, obraćajući se studentima moskovskog univerziteta.

Inače, Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sedištem u Londonu, navela je da je turska vojska opkolila grad Afrin i da pod opsadom drži oko 700.000 ljudi.

Definitivno pukao savez: Turci nazvali Amere lažovima i izdajnicima

Odnosi Amerike i Turske zapali su u veliku krizu zbog koje se čak spekulisalo i da će zvanična Ankara napustiti članstvo u NATO, što bi bio presedan veka, a sve je dodatno kulminiralo stavom SAD prema turskim akcijama u sirijskoj provinciji Afrin. Naime, dok Turska na Kurde u Afrinu gleda kao na teroriste i opasnost na svojim granicama, Amerika ih smatra saveznicima i važnim saborcima u borbi protiv ID. Zbog toga su SAD slale ogromne količine oružja kurdskim borcima u Siriji, što je razbesnelo Tursku.

(BalkansPress / Intermagazin.rs)

Scroll to top