BalkansPress

Dobro došli!

Strepnje od eskalacije nakon vazdušnih udara na Siriju nisu se obistinile. SAD, Velika Britanija i Francuska gađale su tri cilja u Siriji, a ovo su pouke koje možemo da izvučemo iz tih napada.

 

1. Trampu je ipak stalo do međunarodnog poretka

Do sada se smatralo da Tramp, kao predsednik koji zagovara politiku "Amerika pre svih" ne haje mnogo za međunarodni poredak i da sledi isključivo usko definisane američke ciljeve. Primer Sirije, međutim, pokazuje da ni aktuelni predsednik ne može tek tako da pobegne od klasične uloge Amerike.

U govoru koji je održao u petak uveče eksplicitno je obrazložio intervenciju SAD, Velike Britanije i Francuske u Siriji željom za održavanjem zabrane korišćenja hemijskog oružja koja je usvojena posle Prvog svetskog rata.

U najnovijem napadu Tramp nastupa kao klasičan američki svetski policajac, koji brani od sirijskog diktatora Bašara al Asada međunarodni poredak, naročito Ženevsku konvenciju i zabranu hemijskog oružja.

2. Ruski medved riče, ali ne ujeda

Rusija je pretila teškim posledicama u slučaju vojnih udara protiv Asada. Ruski ambasador u Libanu je čak najavio da će ruska vojska napasti baze iz kojih budu poleteli avioni ili sa kojih budu gađani sirijski vojni ciljevi. Ispostavilo se da su to bile prazne pretnje. Rusi su se zadovoljili osiguranjem prisustva sopstvenih vojnika i vojnih baza u Siriji, piše "Velt".

Moskva je pokušala da u zapadnoj javnosti poseje seme straha od mogućeg sukoba velikih sila, sa ciljem da odvrati vlade u Vašingonu, Parizu i Londonu od intervencije protiv Rusije.

Nakon što im to nije uspelo, pokazalo se da Rusi vrlo dobro znaju s kim mogu da se sukobljavaju (na primer, s Gruzijom i Ukrajinom), a s kim ne.

3. Tramp ne želi da ima veze s građanskim ratom u Siriji

Vojni udari su pokazali koliko je Asad povrediv. Sistemi za protivvazdušnu odbranu, koje je Siriji isporučila Rusija, bili su nemoćni u odnosu na zapadnu vojnu tehniku. Satelitski snimci pokazuju da su zapadne krstareće rakete pogodile ciljeve.

Satelitski snimak pogođenih meta

*Foto: Planet.com / Screenshot / Satelitski snimak pogođenih meta

Međutim, Amerikanci su strogo pazili da ne odu dalje od napada na sirijski program hemijskog oružja, iako su mogli dramatično da smanje Asadove vojne sposobnosti, a da u to ne budu uvučeni Rusi. Tramp ništa nije promenio kada je u pitanju Asadova nadmoć u odnosu na sirijsku opoziciju, što potvrđuje da i dalje ne želi da ima posla sa sirijskim građanskim ratom i njegovim ishodom.

 

4. Napad je prikrivena Asadova pobeda

Iako je Asadova sposobnost korišćenja hemijskog oružja smanjena posle napada, zapadni saveznici su njime samo potvrdili postojeće stanje. Sada je jasno da SAD, Francuska i Velika Britanija neće promeniti odnos snaga u Siriji u korist opozicije i da ne žele da sklone Asada, piše "Velt".

Oni su se takoreći pomirili s tim da će sirijski režim dobiti taj rat uz podršku Rusije i Irana. Poruka glasi: Sve dok ne koristiš hemijsko oružje, možeš da nastaviš rat protiv vlastitog naroda.

5. Ruska propaganda sledi određen model, a ipak mnogi nasedaju

*Foto: Profimedia

Ruska propaganda se već godinama odvija prema istom scenariju. Bilo da je reč o sukobu u Ukrajini, o napadu otrovnim gasom na bivšeg agenta Sergeja Skripala i njegovu ćerku ili poslednjem sirijskom napadu otrovnim gasom prošle nedelje: na zvaničnim i nezvaničnim kanalima Moskva poriče da se to desilo, širi neverovatne teorije zavera i toliko često menja priču da više ne možete da je pratite, piše "Velt".

Čas nije bilo napada otrovnim gasom, čas iza toga stoji prevara opozicije kako bi uvukla Ameriku u sukob. A onda iza svega stoje Britanci ili neko treći. Propagandistima Kremlja očigledno nije bitno da su njihove informacije dosledne. Dovoljno je da u medijima raspire što veću sumnju u zapadnu verziju događaja.

 

6. Evropa se i dalje distancira od cele priče

Sirija je u susedstvu Evrope, žrtve građanskog rata masovno beže u EU, značajno opterećujući socijalne, ali i političke sisteme. Imajući u vidu opasnost koja Evropi preti od tog sukoba, logičan zaključak bio bi da će se članice EU možda uključiti u nastojanja da sprovedu zabranu hemijskog naoružanja makar u sopstvenom komšiluku i razviti šire koncepte za moguće okončanje građanskog rata, navosi se u "Veltu".

Angela Merkel

*Foto: Ap / Ras Srbija / Angela Merkel

Ali, ništa od toga. Vodeća evropska sila Nemačka, kao i skoro svi ostali, izbegava odgovornost, prepuštajući teren Velikoj Britaniji, koja uskoro izlazi iz EU, i Francuskoj. Činjenica je da Sirija, zbog geografskog položaja, predstavlja veću opasnost za Evropu nego za SAD.

7. Političari bi trebalo da izbrišu iz rečnika formulaciju "misija ispunjena"

- Ne bih mu savetovao da završi tvit formulacijom "Misija ispunjena" - odgovorio je reagujući na Trampov tvit Ari Flajšer, bivši portparol američkog predsednika Džordža V. Buša, koji je postao meta podsmeha nakon što je u maju 2013. na nosaču aviona USS Abraham Linkoln osvanula poruka da je "Misija u Iraku ispunjena". U Iraku je, naime, tek posle toga buknuo pravi građanski rat, koji je doveo Amerikance na ivicu poraza.

Načelnik generalštaba američkih oružanih snaga, general Kenet Mekenzi, ubrzo nakon Flajšerovog komentara priznao je na brifingu u Pentagonu da nije uništen ceo Asadov hemijski program.

- Rekao bih da će i ubuduće moći da izvode hemijske napade - kaže Mekenzi.

(BalkansPress / Blic.rs)

Scroll to top