BalkansPress

Dobro došli!

Hasan Dijab sirijski dečak, koji je u izrežiranom snimku "Belih šlemova" predstavljen kao žrtva hemijskog napada u Dumi, ispričao je detalje o snimanju.

- Bili smo u podrumu. Mama mi je rekla da danas nema šta da se jede i da ćemo jesti tek sutra. Čuli smo vikanje na ulici, vikali su: Idite u bolnicu. Potrčali smo u bolnicu, i čim sam ušao, uhvatili su me i počeli da polivaju vodom. Nakon toga su nas smestili u krevet s drugim ljudima - rekao je dečak za televizijski kanal Rusija 24.

 

Ratni izveštač televizijskog kanala Jevgenij Podubni naveo je da su dečaka primorali da učestvuje u snimanju videa. 

- Dečak nije imao šta da jede. Za ovo snimanje su mu ponudili pirinač, urme i pečenje - navodi izveštač. 

Dečakove reči potvrdio je i njegov otac, koji je dodao da nikakvog hemijskog napada u gradu nije bilo.

- Kada sam saznao da je dete u bolnici, otišao sam s posla i potrčao tamo. Nije bilo nikakvog hemijskog oružja. Pušio sam na ulici, ništa nisam osećao. Ušao sam u bolnicu i video svoju porodicu. Borci su im za ovo snimanje dali urme, pečenje i pirinač i sve su ih pustili kući. Moj dečak se odlično osećao - rekao je otac. 

Ranije je Zapad optužio Damask za hemijski napad na sirijski grad Dumu u Istočnoj Guti i zapretio Siriji vojnim napadima. Moskva je negirala informaciju o bombi s hlorom koju je, navodno, bacila sirijska vojska. 

 

SAD, Velika Britanija i Francuska su 14. aprila ujutru izvele raketni napad na sirijske administrativne objekte koji se, prema njihovom mišljenju, koriste za proizvodnju hemijskog oružja. 

(BalkansPress / Sputnjik)

Scroll to top