BalkansPress

Dobro došli!

Džejms Matis američki ministar odbrane, poznat po nadimku Besni pas, jer kao prvu opciju za rešavanje sukoba bira oružanu, pohvalio je Albaniju što ulaže u kupovinu oružja i daje za NATO više novca nego što je trebalo.

U svom stilu je između redova poručio albanskoj ministarki odbrane Oljti Džačka da ta zemlja treba da se sprema za rat, verovatno za „veliku Albaniju“, što je aspiracija koju Tirana gotovo i ne krije.

Ovakvu ocenu Matis je izneo tokom sastanka sa Džakča u Vašingtonu uz poruku da SAD podržava Albance apsolutno u svim oblastima i da ih vidi kao neprikosnovenog lidera na Balkanu.

 

– Albanija je naša saveznica i uvek će imati našu podršku. Albanija je pokazala da je geografska veličina zemlje od manje važnosti kad je u pitanju njeno angažovanje u NATO. Albanija udara jače nego što bi trebalo za težinu koju ima – napomenuo je Matis misleći na kupovinu oružja i ulaganje u budžet Alijanse.

Ništa manju naklonost nije pokazala ni Džakča koja je Matisu poručila da je zapadni Balkan potpuno zapadno orijentisan region.

Stručnjaci smatraju da su ovakve izjave i prikrivene pretnje za formiranje „velike Albanije“ skandalozne.

– Albanija je američko strašilo, što Matis ovim izjavama i potvrđuje. Naime, Albanci su sve spremniji da budu kupac američkog oružja, a Matis, koji je povezan sa vojno-industrijskim kompleksom, svakako to hvali – smatra politički analitičar Dragomir Anđelković.

On podseća i da smo nedavno od premijera lažne države Kosova Ramuša Haradinaja čuli da Priština nema spoljnu politiku, već da prati SAD, a isto, kaže, važi i za Albaniju:

– Ozbiljne evropske države nisu spremne da slepo prate američku politiku, ali su zato male i neozbiljne države kao Albanija spremne da budu topovsko meso.

(BalkansPress / Intermagazin.rs)

Scroll to top