BalkansPress

Dobro došli!

Kabinet sirijskog predsednika Bašara el Asada saopštio je da je odlikovanje Legije časti koje je Francuska 2001. godine dodelila Asadu vraćeno Parizu posle učešća te zemlje u nedavnom vazdušnom napadu na sirijska vojna postrojenja.

Okruženje francuskog predsednika Emanuela Makrona saopštilo je u ponedeljak da Francuska namerava da pokrene proceduru povratka odlikovanja.

 

„Sirijsko Ministarstvo inostranih poslova danas je zvanično vratilo državi Francuskoj, putem rumunske ambasade u Damasku koja predstavlja francuske interese u Siriji, odlikovanje Veliki krst Legije časti, koje je predsednik Francuske Žak Širak dodelio predsedniku Asadu“, navodi se u saopštenju.

Odluka o vraćanju odlikovanja doneta je posle učešća Francuske „u agresiji zajedno sa SAD i Velikom Britanijom“ na Siriju 14. aprila ove godine, dodao je Asadov kabinet.

Snage SAD, Velike Britanije i Francuske sprovele su vazdušne napade posle optužbe da su Asadove snage 7. aprila koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, poslednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

„Nije časno za predsednika Asada da nosi odlikovanje jednog režima koji je podanik Sjedinjenih Američkih Država, s kojima podržava teroriste“, dodaje se u saopštenju.

Širak je odlikovao Asada 2001. godine nakon što je nasledio oca Hafeza el Asada kao predsednik Sirije.

(BalkansPress / Intermagazin)

Scroll to top