BalkansPress

Dobro došli!

Tokom noći je 27 minobacačkih granata ispaljeno iz Pojasa Gaze na mete na jugu Izraela, koje je odbrambeni sistem „Ajron doum“ (Gvozdena kupola) uspešno presreo i oborio, saopštila je izraelska vojska.

Napetosti između Izraela i Palestinaca su ponovo na visokom nivou, pošto su u ponedeljak izraelske Oružane snage ubile tri pripadnika palestinskih ekstremističkih grupa.

Ove godine je u sukobima Izraelaca i Palestinaca ubijeno 116 Palestinaca, a više hiljada je ranjeno i povređeno. Sa izraelske strane za sada nije bilo žrtava.

Palestinci iz Pojasa Gaze su od 30. marta organizovali šestonedeljnu kampanju protesta duž granice sa Izrealom, nazvanu „Veliki marš povratka“, zahtevajući dozvolu povratka palestinskih izbeglica i njihovih potomaka u Izrael.

Oni takođe protestuju zbog blokade Pojasa Gaze i premeštanja američke ambasade u Jerusalim.

 

IZRAEL O NAPADU NA GAZU: Tek smo počeli

Ministar odbrane Izraela Avigdor Liberman izjavio je da su napadi na Pojas Gaze kao odgovor na granatiranje koje su izvele palestinske snage „tek početak“.

„Hamas i ’Islamski džihad‘ već su platili visoku cenu za svoje postupke, a ovo je tek početak. Mi ne nameravamo da ignorišemo niti tolerišemo takve akcije“, izjavio je Liberman, prenosi njegova pres-služba.

Palestinski militanti su od jutra ispalili na desetine granata i, verovatno, raketa na južne regione Izraela, od kojih su neki bili presretnuti sistemima protivraketne odbrane „Gvozdena kupola“.

Sistem PVO „Gvozdena kupola“ oborio je nekoliko raketa lansiranih iz Pojasa Gaze na južne pokrajine Izraela, saopštila je ranije pres-služba vojske.

„Nakon što se čula sirena za vazdušnu uzbunu, na jugu Izraela je otkriveno nekoliko raketnih lansiranja. Sistem PVO ’Gvozdena kupola‘ je izveo nekoliko presretanja“, navodi se u objavljenom saopštenju pres-službe.

To je od jutros četvrti talas granatiranja, na koji je vojska odgovorila udarima po enklavi.

Sirene za uzbunu su se ranije čule u manjim pograničnim selima, kao i u okolini naselja Aškelona i Sderota. Zasad nije navedeno koliki broj raketa je ispaljen poslednji put.

Od jutros je izbrojano najmanje 35 ispaljenih raketa.

„Armija odbrane Izraela koristila je avijaciju za napad na 35 terorističkih ciljeva u sedam terorističkih kompleksa koji pripadaju terorističkim grupama Hamasu i ’Islamskom džihadu‘“, navodi se u izveštaju o operaciji.

Među napadnutim objektima su štabovi, skladišta oružja, „pomorski ciljevi“ i tunel koji je vodio iz Pojasa Gaze u Izrael preko teritorije Egipta, koji je već deseti podzemni prolaz koji su Izraelci pronašli u poslednjih nekoliko meseci.

Scroll to top