BalkansPress

Dobro došli!

Podmornice klase Sivulf su bile zamišljene kao najbolje podmornice koje su ikada izgrađene. Dizajnirana da nasledi podmornice klase Los Anđeles i održava američke nadmoći u podvodnom domenu, klasa je preživela velike troškove u izgradnji ali i raspad SSSR.

Iako su i danas jedne od najboljih podmornica koje su ikada izgrađene, napravljen je tek deo planiranog broja.

 

Krajem osamdesetih godina, američka mornarica bila je suočena sa krizom. Sovjetski Savez je 1980. godine dobio informaciju od špijuna da Mornarica može da prati podmornice preko prekomerne buke propelera. Kao rezultat toga, Sovjetski Savez je počeo da traži mašine koje bi mogle da proizvedu bolje propelere.

Tokom 1981. godine japanska kompanija Tošiba prodala je mašine za obradu metala, sada relativno uobičajene glodalice sa CNC glavom Sovjetskom Savezu preko norveške korporacije Kongsberg.

Podmornice Sivulf napaja nuklearni reaktor 52.000 konjskih snaga. Ova klasa je prva među američkim podmornicama koja je koristila mlazne propelere umesto propelera, karakteristiku koja je preneta na najnoviju klasu Virdžinia. Kao rezultat, Sivulf je sposoban za brzinu od osamnaest čvorova na površini, maksimalnu brzinu od 35 čvorova pod vodom i u tihom modu od oko 20 čvorova.

Podmornice su dizajnirane da budu pravi lovci, a kao rezultat toga imaju osam torpednih cevi, dvostruko više od ranijih podmornica. Imaju skladište za kombinaciju do pedeset Mark-48 torpeda, protivbrodnih raketa ili raketa Tomahavk. Alternativno, može da zameni neke od ovih sredstava sa minama.

Prema podacima američke mornarice Sivulf je 10 puta tiši od poboljšane klase Los Anđeles, a sedamdeset puta tiši od prvobitnih podmornica klase Los Anđeles.

U tihom modu može da provede pod vodom dvostruko više vremena. Ovo značajno povećanje performansi dovelo je do značajnog povećanja troškova. Ukupan program Sivulf procenjen je na 33 milijarde dolara za dvanaest podmornica, što je neprihvatljiv trošak uzimajući u obzir da je Sovjetski Savez – i pretnje Akula završene 1991. godine. Program je završen samo tri podmornice koje su koštale 7,3 milijarde dolara.

 

Ekstremna tišina klase Sivulf dala je mornarici ideju da modifikuje poslednju podmornicu USS Džimi Karter da podrži tajne operacije. Produžena je za 30 metara i ti je dodat deo nazvan MMP.

MMP daje Karteru mogućnost slanja i povratka vozila sa daljinskim upravljanjem / bespilotnim podvodnim vozilom i SEAL i ronilačkim timovima dok su ispod vode. Uključuje privez za do pedeset pripadnika SEAL ili drugog osoblja.

Podmornice klase Sivulf su izvanredne podmornice, ali su plod razmišljanja iz Hladnog rata i zbog toga imaju visoke performanse i samim tim i visoke troškove.

Pogledajte video:

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top