Predsednik SAD Donald Tramp i severnokorejski vođa Kim Džong-un potpisali su danas, na kraju istorijskog samita u Singapuru, zajednički dokument u kojem se obavezuju na rad "ka potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

AP prenosi da se u dokumentu navodi da će dvojica lidera udružiti napore "na izgradnji trajnog i stabilnog mirovnog režima" na Korejskom poluostrvu.

 

Navodi se da Bela kuća još nije zvanično objavila tekst dokumenta, ali su ga novinari fotografisali na ceremoniji potpisivanja.

U dokumentu se vidi da se američki predsednik Donald Tramp obavezao da će "obezbediti bezbednosne garancije Demokratskoj narodnoj republici Koreji" i da je Kim Džong Un potvrdio posvećenost kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

AP navodi da se u dokumentu nalaze četiri široko definisane obaveze i da u tekstu piše da se strane "obavezuju da će uspostaviti nove odnose SAD-Demokratska Narodna Republika Koreja u skladu sa željom naroda dve zemlje za mirom i prosperitetom".

- SAD i Severna Koreja su posvećene uspostavljanju novih odnosa u skaldu sa željama oba naroda za mirom i prosperitetom. SAD i Severna Koreja će udružiti napore u izgradnji mirnog i stabilnog režima na Korejskom poluostrvu - piše u dokumentu.

 

U dokumentu se navodi i da će se Tramp i Kim obavezati na vraćanje posmrtnih ostataka ratnih zarobljenika i nestalih u ratnim akcijama.

Prema mišljenju analitičara, u ovom dokumentu nisu najavljeni nikakvi konkretni postupci koje će obe strane preduzeti na putu ka denuklearizaciji Korejskog poluostrva i normalizaciji odnosa dve države.

AP navodi da nije baš jasno šta je Tramp obećao Kimu u pogledu bezbednosti. Američka agencija podseća da je državni sekretar SAD Majk Pompeo juče odbio da kaže da li bi garancije Severnoj Koreji mogle da uključe povlačenje američkih trupa sa Korejskog poluostrva.

Tramp je nakon potpisivanja rekao da proces denuklearizacije Severne Koreje počinje "veoma, veoma brzo", a Kim se oprostio od američkog predsednika i otišao iz Singapura, prethodno poručivši da će "svet videti veliku promenu".

Za "Si-En-En" je neimenovani američki zvaničnik prethodno naveo da se radi o "sporazumu kojim se potvrdjuje napredak u razgovorima i obećanje da se nastavi istim tempom".

Tramp je posla potpisivanja upitan da li je Kim pristao na denuklearizaciju.

- Mi započinjemo ovaj proces brzo, veoma, veoma brzo. Apsolutno - poručio je američki predsednik.

Tramp je naveo da njih dvojica "potpisuju veoma važan dokument, prilično sveobuhvatan dokument" i najavio da će "podrobno" o tome pričati uskoro na konferenciji za medije.

(BalkansPress / Tanjug)

Scroll to top