Ovo je reakcija na novine u Oružanim snagama SAD koje uključuju i mnogo agresivniju strategiju njihove sajber-komande. Jer, SAD su već oformile pravno obrazloženje za tajni napad i na ruske i kineske, ili bilo čije druge, objekte povezane sa nuklearnim naoružanjem.

Vašington je, tvrde isti eksperti, svoju histeriju povodom ruskih sajber-pretnji i hakerskih napada doveo do logičnog finala.

Kako je objavio New York Times, strategija Sajber-komande SAD postala je agresivnija, a njene ovlašćenja su faktički proširena. Jer, dosad je ta komanda reagovala tek kada je protivnik "uspevao da prodre u američke mreže", a prelazaka "u ofanzivu" nije bilo mnogo.

 

A sada ta komanda ima pravo da organizuje "svakodnevne hakerske upade u strane mreže radi osujećivanja napada protiv SAD". Dakle: pre nego što protivnik i pokuša da primeni sajber-oružje.

Nova strategija podrazumeva izvođenje u stranim kompjuterskim mrežama "stalnih razarajućih dejstava na ivici rata". A radi toga će neprekidno "napipavati slabe tačke protivnika, otkrivati njegove namere i mogućnosti i izvoditi susretne napade".

*AP/fotomontaža

Sajber-komanda SAD do prošle godine je bila u sastavu Strateške komande. Treba imati u vidu da je unutar CIA postojao i još postoji sektor UMBRAGE, koji se bavi stvaranjem kompjuterskih virusa koji se podmeću različitim hakerskim grupama.

 

Ovim "sportom" se sigurno baci i Sajber-komanda, a to joj obezbeđuje da sama pravi viruse koje može pripisati drugoj zemlji i iskoristiti kao povod za udar po njoj. Amerikanci već imaju velike grupe stručnjaka za ostavljanje lažnih sajber-tragova - ruskih, kineskih, severnokorejskih...

SAD su već pokušale da za sebe rezervišu pravo da na stvarni ili izmišljeni i drugim zemljama podmetnuti sajber-napad odgovaraju klasičnom vojnom silom. Jasno, to bi ih oslobodilo čak i laganja kakvo su sebi dozvolile kada je Kolin Pauel pokazivao čuvenu epruvetu pred agresiju na Irak.

U maju prošle godine je Pentagon objavio dokument u kojem je definisao svoj "pravni osnov" za napade na protivničke nuklearne rakete dok su još na lansirnim rampama.

Proširena ovlašćenja Sajber-komande, zajedno sa svim ovim, jasno ukazuju na nameru vojnog i državnog vrha SAD da nuklearno oružje protivnika neutrališu pomoću sajber-napada.

Naravno, takvo oružje može biti upotrebljeno samo po odobrenju predsednika SAD.

(BalkansPress / Fakti.or)

Scroll to top