BalkansPress

Dobro došli!

Prošlo je tri dana od kada su dečaci sa trenerom pronađeni u pećini na severu Tajlanda. Oni su i dalje zarobljeni pod zemljom, ali sada imaju ćebad, hranu, medicinsku negu, a društvo im prave ronioci i lekar.

Spasilački napori, u koje je uključeno više međunarodnih timova i stotine ljudi, nastavljaju se na tri odvojena fronta.

 

Plan A je da nauče dečake da rone kako bi mogli da izrone iz pećine u pratnji ronilaca, a guverner je izvestio da su momci počeli da uče ronjenje u pećini.

Plan B je isušivanje pećinskog sistema tako da deca mogu izaći iz pećine kroz vodu, ali bez ronjenja. Vojska je već počela da isušuje pećinu u nadi da će dečaci moći da izađu pre novih monsunskih kiša.

PROČITAJTE: Noa tvrdi da putuje kroz vreme: Pokazao je snimak iz 2120. godine i šokirao sve! (VIDEO)

Vlasti su saopštile da je nivo vode u prvom delu pećine spušten za 40 procenata. Sada je moguće proći kroz vodu do komore tri.

 

Plan C je da se buši kroz zemlju kako bi se došlo do pećine gde su dečaci zarobljeni. Guverner je ranije isključio bušenje kao opciju, jer su dečaci između 800 metara i 1 km ispod površine i u zatvorenom prostoru, pa se smatra da ta opcija nije bezbedna.

Jedan od iskusnih ronilaca objasnio je da je najveći problem kod spasavanja to što su dečaci proveli 11 dana bez hrane i adekvatne vode.

PROČITAJTE: SKINUO JE U ORIGINALU: Pogledajte kako MIĆKO LJUBIČIĆ imitira premijerku ANU BRNABIĆ! (VIDEO)

"Verovatno su i mentalno i fizički slabi. Čak i kada ste iskusni ronilac morate biti u dobroj formi da biste ronili" rekao je.

Očekuje se da će tokom vikenda ponovo padati monsunski kiše. Ako se to dogodi pre nego što su dečaci oslobođeni, porast nivoa vode može značiti da su dečaci zarobljeni u pećini i četiri meseca.

(BalkansPress / Kurir.rs)

Scroll to top