BalkansPress

Dobro došli!

Sjedinjene Američke Države prekršile su pravila Svetske trgovinske organizacije i pokrenule najveći trgovinski rat u istoriji, odlučivši da uvedu uvozne dažbine za robu iz Kine po stopi od 25 odsto, objavilo je Ministarstvo trgovine Kine.

 „SAD su od 6. jula uvele carinu od 25 odsto na uvoz određene robe iz Kine u vrednosti od 34 milijarde dolara. Sjedinjene Američke Države prekršile su pravila STO i pokrenule najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Ministarstvo ističe da „ovakvi potezi predstavljaju tipičan primer principa „psihološkog nasilja“ u trgovini, koji će ugroziti bezbebednost proizvodnih lanaca i vrednosnih lanaca širom sveta, ometajući proces globalnog oporavka svetske ekonomije i izazvati nestabilnost na svetskom tržištu“.

Uzvratne mere

„Kina se obavezala da neće prva zadati udarac, ali kako bi obezbedila najvažnije interese države i kineskog naroda, prisiljeni smo da preduzmemo neophodne kontramere“, naglašava se u saopštenju.

Peking je obećao da će „blagovremeno obavestiti STO o odgovarajućoj situaciji“ i „zajedno sa svim zemljama sveta zaštititi multilateralni sistem slobodne trgovine“.

Pogoršavanje odnosa

Sjedinjene Američke su 15. juna najavile da će uvesti uvozne carine od 25 odsto na uvoz iz Kine u iznosu od 50 milijardi dolara godišnje, koje bi trebalo da počnu da se naplaćuju od 6. jula. Kina je odmah najavila da će uvesti uvozne carine od 25 odsto na 659 određenih proizvoda koji se uvoze iz SAD u vrednosti od 50 milijardi dolara.

Carina za 545 proizvoda u vrednosti od oko 34 milijarde dolara stupa na snagu 6. jula, a za ostalu robu u trgovinske mere biće objavljene kasnije.

(BalkansPress / Sputnik Srbija)

Scroll to top